Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2023 15:01 - Дълговата криза в САЩ: Икономика, политика и какво да очакваме?
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3691 Коментари: 4 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Проблемът с държавния дълг на САЩ, който напоследък занимава все повече умове и привлича все по-голямо внимание на обществеността и медиите, има две страни. Първата е чисто икономическа. В мрежата има достатъчно квалифицирани материали, които обясняват както същността на проблема с държавния дълг на САЩ, така и с потапяне в основите на глобалната финансова архитектура, както и произхода и структурата на този дълг. Втората страна е политическа. Защото Съединените щати, като център на еднополюсен свят, не само контролират, но създадоха за себе си система от глобални финансови институции, включително "печатна преса" - Фед, чийто продукт е щатският долар - така казват те, но всъщност доларът е на Фед от споразуменията от Бретън Уудс от 1944 г., когато е обявен за световна резервна валута.

За справка: щатският долар, който понякога не е съвсем правилно наричан "доларът на Кенеди" (с надпис "United States Note"), премина от 1862 до 1971 г. и имаше, за разлика от долара на Фед ("Federal Reserve Note"), не златно и сребърно покритие.

От гледна точка на рентабилността, струва единадесет цента, за да се произведе стодоларова банкнота на Фед; любителите на аритметиката могат да изчислят процента на печалбата от продажбата й в обращение на акционерите на Фед, частен магазин, който издава уж „държавна“ валута.

Тук ще трябва да задълбаем в историята, в която като че ли най-важни са три сюжета. Първият е свързан с произхода на Фед. Накратко, борбата между държавници и финансисти (банкери) започва със самото създаване на Съединените щати, с известната полемика на един от авторите на Декларацията за независимост Томас Джеферсън с първия ръководител на Министерството на финансите Александър Хамилтън .

Първият се противопостави на създаването на централна банка.

„Ако американският народ някога позволи на частните банки да контролират емитирането на валута, първо чрез инфлация и след това чрез дефлация, банките и корпорациите, които израстват около банките, ще отнемат собственост от хората, докато децата им не се събудят бездомни на земята, завладяна от техните бащи“.

Вторият, един от предците на семейство Морган, поиска създаването на такава банка. Резултатът от битката беше компромис или по-скоро експеримент. През 1791 г. се появява "пробна" Първа банка на Съединените щати за период от 20 години; пет години след края на този мандат, подхранван от втората революционна война срещу британската агресия, експериментът е продължен и Втората банка се появява с мандат 1816-1836.

Тя обаче е затворена предсрочно, през 1833 г., по настояване на президента Андрю Джаксън, който напълно осъзна това, за което предупреди Т. Джеферсън. Антипрезидентската кампания в отмъщение беше ръководена от влиятелен банкер, сенатор, а след това и ръководител на Върховния съд, Салмън Чейс (именно неговото име фигурира в името на Chase Manhattan Bank).

Банкерите се опитаха да импийчнат А. Джаксън и когато идеята се провали, в САЩ се появиха емисари на Ротшилд, начело с Огъстъс Белмонт, които започнаха да подготвят гражданска война (1861-1865), която изобщо не беше за освобождението на черните роби, но именно за/против създаването на централна банка.

Осъзнавайки неизбежността на поражението, сепаратистите на Юга, подкрепяни от олигархията, подкрепени от основните "ротшилдови" страни - Англия и Франция, създадоха резервни позиции - ордена на "Рицарите на Златния кръг", чието военно крило беше Ку Клукс Клан. Към Ордена, който включваше "президента" на Южната конфедерация Джеферсън Дейвис, принадлежеше и на убиеца на Ейбрахам Линкълн Джон Уилкс Бут.

Северът все още не е имал време да отпразнува победата, а през февруари 1865 г. Конгресът, по предложение на С. Чейс, вече е приел ревизионисткия Закон за националната банка. (Между другото, банкнотите с деноминация над сто долара са забранени за износ в чужбина, а на „най-старата“, с номинал 10 хиляди, лицето на С. Чейс се издига в централния овал).

Втората история е свързана със създаването на Федералния резерв, чието създаване е предшествано от няколко предизвикани от човека паники на фондовия пазар, както и от убийството на президента Уилям Маккинли.

Според слуховете причината за зверството е издигането в Белия дом на привърженика на олигархията, вицепрезидента Теодор Рузвелт, а причината е дело, заведено от президента на Northern Securities - агентската компания N.M. Rotschild & Sons.

Удроу Уилсън, ректор на Принстънския университет (който сега носи неговото име) е номиниран за президент от олигархичния конгломерат именно заради създаването на Фед, след което започва Първата световна война.

Подготовката на законопроекта е извършена от група сенатор Джеймс Олдрич, сватовник на Джон Дейвисън Рокфелер, основателят на династията; бяха добавени алтернативни проекти, за да се симулира "дискусия".

Тъй като плановете на организаторите на Федералния резерв - унищожаването на всички империи с превръщането на Обществото на нациите в световно правителство - се провалиха на Великия октомври в Русия, Съединените щати не влязоха в Лигата.

Уилсън беше парализиран и олигарсите започнаха да се готвят за отмъщение. Извършен е четириход, сякаш копиран от предупреждението на Т. Джеферсън (промяна на моделите на инфлация и дефлация):

- февруари 1920 г. - рязко намаляване на дисконтовия процент, начало на икономически подем;

- февруари 1927 г. - Акт на Конгреса за премахване на 20-годишното ограничение на правомощията на Федералния резерв (през 1913 г. Федералният резерв е създаден за 20 години, според схемата на Първата и Втората банка);

- февруари 1929 г. - рязко увеличение на дисконтовия процент с краха на Голямата депресия (решението е взето от същия състав на участниците в срещата, както през 1920 г., председателстван от ръководителя на Министерството на финансите при трима президенти Андрю Мелън и Монтегю Норман - директор на Bank of England, основен акционер на Фед); ситуацията на световните пазари беше „планирано“ утежнена от въведеното през същата година британско експортно-импортно ембарго, което насочи американския износ на стоки и технологии към Германия и СССР;

- Решението на Франклин Рузвелт (указ 6102 от 5 април 1933 г.) да конфискува златото от населението и да го постави във Форт Нокс, построен за тази цел. (Това постави основата на бъдещия "златен стандарт" на Бретън Уудс и създаде огромно пространство за различни видове измами с физическо злато). Самият Ф. Рузвелт се отрече от авторството на този грабеж, като приписа всичко на "експерти", явно от банковата олигархия.

Именно М. Норман, заедно с братята Дълес - бъдещият държавен секретар и директор на ЦРУ, е братовчед на петимата братя Рокфелер - Нелсън (бъдещият вицепрезидент на САЩ), Дейвид, Джон III, Уинтроп и Лорънс - с помощта на кьолнския банкер Курт фон Шередер организират през януари 1932 г. пробива на Хитлер. (Шрьодер са триглав банков октопод с клонове, освен в Германия, във Великобритания и САЩ, където интересите им представляват Sallivan & Cromwell, с които е свързана номинацията на Дълес).

Трети сюжет. През 1971 г. Съединените щати едностранно се отказаха от златното обезпечение и дали случайно паралелното обращение на „сребърния“ долар приключи точно тогава?

Системата на Бретън Уудс беше заменена от ямайската и парите се превърнаха в хартиени пари, което даде възможност на Кингстън да натрупа държавния дълг на САЩ, който беше пуснат в действие. „Рекордьорът“ беше Барак Обама, при когото общият дълг се увеличи повече от два пъти.

Какво става днес? До началото на юни общият дълг на САЩ ще достигне 33 трилиона долара. Заедно с дълговете на щатите и общините сумата доближава 36 трилиона, което е с 34% по-високо от БВП на страната, който е 26,4 трилиона.

В същото време делът на държавните приходи (данъци) в него е нищожен - около 4,6 трилиона; така публичният дълг е седем пъти БВП. Ако вземем предвид дълговете на компаниите, предприятията и домакинствата, тогава сумата на дълга нараства до 96 трилиона и е ясно, че такива цифри не се „връщат“, особено след като бюджетните разходи на САЩ постоянно надвишават доходите с поне един трети.

И още повече, че същите източници, споменати в началото на статията, сочат дълговете на други западни държави, които, ако се сумират, се получава сума от 297 трилиона долара, която не се покрива нито от съзнанието, нито от въображението, въпреки факта, че общият световен БВП е само 97 трилиона долара.

Още един момент. Дългът на САЩ има структура от приблизително три трети. Една трета - дълговете на държавните фирми; другото са задълженията на банки, инвестиционни и застрахователни компании и домакинства;

- една трета - външни заеми, в които дял, всяка със свой, имат много държави, всички от които - в една или друга степен - ще пострадат от неизпълнение. Тъй като доларите, които имат в резерви, по сметките на фирми и банки, както и на граждани (включително матраци и "стъклени буркани"), моментално ще се превърнат в "зелени" опаковки от бонбони, подходящи само за облепване на съответните селски къщи с тях отвътре.сградите.

Кои страни ще загубят и колко - в таблицата, взета от сайта fincan.ru (там е посочено, но за да сме коректни, трябва да го повторим).

Забележка: Белгия има цели 5%, малкият Люксембург има 2%, а Холандия, съседи в Бенелюкс, има нула. Защо? Управляващата в страната династия Оранж-Насау по едно време издигна Уилям III Орански на британския трон, който по предложение на група финансови мошеници, много преди Ротшилд, одобри система от лихви по заеми и резерви, оглавявана от Банката на Англия.

Ротшилдови са готови, като грабват юздите на правителството като регулатор едва в началото на 19 век. А Фед е просто разширение на тази система. Радвам се, разбира се, че Русия е в края на този тъжен списък, но ако всичко рухне, на никого няма да му се стори малко.

Какво означава "няма да изглежда малко"? С други думи, какви са опциите? В края на краищата обърнатото американско знаме пред сградата на Капитолия развълнува много сериозно и, строго погледнато, само по себе си е SOS сигнал. Тук отново не може без история, вече „прясна“, защото такъв опит за неизпълнение беше направен, при това съвсем наскоро. Просто не го разпространяват.

Когато избухна световната финансова криза от 2008-2009 г., която, както знаете, премахна всички ограничения върху дейността на "печатната преса", надхвърляйки 700 милиарда, които трябваше да бъдат отпечатани по плана на Хенри Полсън , който след това напусна поста си като ръководител на Министерството на финансите на САЩ, първоначалният проект, очевидно, изглеждаше много по-различен от създаването на Съвета за финансова стабилност (СФС, известен още като FSB - Financial Stability Board).

Факт е, че три години по-рано беше сключено Тексаското споразумение за обединяване на Съединените щати, Канада и Мексико в една конфедерация - Северноамериканския съюз (NAU) с неговата амеро-валута (които вече бяха отпечатани и представени на обществеността) .

С други думи, това беше проект по подразбиране, който едновременно стартира процеса на глобална интеграция според плановете на Римския клуб. Още до 2015 г. NAU трябваше да се обедини с ЕС в Трансатлантическия съюз, в рамките на който амеро и еврото щяха да бъдат подложени на "унищожаване" с прехвърлянето на функциите на "световната валута", предполага се, че лирата стерлинги.

Това беше проект за пресъздаване на Британската империя с имперски парламент, за който идеолозите на глобализацията се вдъхновяваха - от съветника на Елизабет I Джон Дий (XVI век) до основателя на Обществото на кръглата маса Сесил Роудс (XIX век) и неговите наследници под формата на квартет от основни институции на глобалното управление - връзки между лондонската Chatham House и Вашингтонския съвет за международни отношения (CFR).

Те трансформираха Кръглата маса, както и Билдерберг и Трилатералната комисия, които, след като се появиха след Втората световна война изпълнява функциите на интегриране на западноевропейските и японските елити в англосаксонската глобална система. Кризата от 2008-2009 г. по редица признаци беше началото на тази трансформация.

Но Русия и Китай се намесиха. Две седмици преди срещата на върха на Г-20 в Лондон (1 април 2009 г.), която беше проведена на фона на кризата кризата и под формата на държавни и правителствени ръководители, президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев, под натиска на Москва и Пекин, излезе с план за въвеждане на "нова световна валута".

Във Вашингтон разбраха, че са пропуснали момента, в който Изтокът започна своята контраигра и се унесе. Седмица преди срещата на върха едновременно три висши американски власти - президентът Б. Обама, наследникът на Г. Полсън начело на Министерството на финансите Т. Гайтнър и председателят на Фед Б. Бернанке - отговориха с рязък отказ.

Планът се срина, те започнаха да наводняват с пари, за които се появи и СФС / FSB. Тя само номинално е в структурата на Г-20, но фактически е подчинена на Базелския комитет по банков надзор в структурата на БМР / BIS - Банката за международни разплащания, основното звено на колективната "световна централна банка" , заедно с МВФ, Световната банка и емитиращите банки на основните резервни валути.

Днес експертната общност обсъжда два стратегически варианта за преодоляване на дълговата криза в САЩ. Един от тях е свързан с разпадането на Съединените щати и включването на фрагментите, образувани на мястото на страната, в западната система, да речем, чрез блока AUKUS.

Трябва да се вгледате по-внимателно, тъй като тази версия обяснява причините за появата на този блок през 2021 г. много по-пълно, отколкото създаването на „скелета“ на „източно НАТО“ и, освен това, трансфера на ядрени технологии в Австралия.

Друг вариант е преход към многополюсен модел на затворени регионални блокове, в който глобалната роля на долара е изравнена, а всяка зона ще има своя собствена валута. Изглежда, че това е непълен списък.

От една страна, представления като това се провеждат в САЩ на всеки три или четири години; стигна се, спомням си, до "закриване" - спиране на финансирането на държавни агенции с изпращане на служители в неплатен отпуск.

Следователно, общото мнение: популяризирайте - и се съгласете. И за управляващите демократи, и за опозиционните републиканци, защото целият спор се върти около позициите в началото на президентската кампания.

От друга страна, не всичко е толкова просто. Първо, "колкото и да се усуква въжето, но краят ще го бъде." Беше възможно да се увеличава дългът за неопределено време, управлявайки го чрез нови заеми, според принципа на финансовата пирамида, докато не се появи алтернатива на еднополюсния свят.

Сега тази алтернатива - представена от руско-китайския съюз - се оформи и нейните възможности вече бяха демонстрирани от провала на фалита от 2009 г. Западът, „научен” от опита си, няма да поеме такъв нов риск, първо ще се опита да развали алтернативата, разправяйки се един по един с Москва и Пекин. Оттук и всички западни маневри около китайските мирни инициативи, които Вашингтон, Лондон и Брюксел се надяват да забият клин помежду ни.

Второ, войната ще "отпише всичко" и най-вероятно това е причината, поради която Западът всеки път торпилира усилията на мирните посредници - не само Китай. Победителите не се съдят и ако Западът се окаже такъв, темата за дълга ще загуби своята актуалност по същия начин, по който никой не започна да се възмущава от отмяната на златния стандарт на Бретън Уудс през 1971 г. от Ричард Никсън.

Трето, СВО като проект, особено във връзка с възникващата евразийска интеграция - постсъветска и континентална - е толкова демонстративна претенция за независимост, която дори при дефолт не е указ, че ситуацията за Запада започва да ескалира тук и сега. Следователно вътрешнопартийната инсценировка може да отстъпи място на консолидирани решения, защото те няма да се вземат в демократични и републикански централи, а в „дълбоката държава“.

Как ще се държат там, ако курсът за Украйна се срине? Ще влязат ли в битка с Китай около Тайван или ще се опитат да му „продадат“ острова в замяна на опрощаване на непогасената им, както следва от схемата, част от дълга?

Ще се съгласи ли Китай на това, осъзнавайки, че на следващата стъпка ще бъде оставен сам със САЩ? Много съмнително.

Четвърто, вътрешният фактор не може да бъде пренебрегнат - обещанието на Доналд Тръмп да унищожи "дълбоката държава" след победата през 2024 г., оповестявайки всичките си канибалски планове.

И накрая, пето. Резултатите от първата присъствена годишна среща на Тристранната комисия, проведена в Делхи на 10-12 март, отново връщайки се към пророчеството на Т. Джеферсън, говорят само за опит за преминаване от дефлационен „финансов“ модел на капитализма към инфлационен „индустриален“ такъв.

Дали „дълбоката държава“ възпроизвежда разместването от 1920-1929 г. с дисконтовия процент, само с „по-широко“ забавяне на събитията, обхващащи 1971-2023 г.? За какво?

Поддържане на статуквото чрез връщане на правилата на Бретън Уудс заедно със златното покритие? Или да срине глобалната стабилност, потапяйки човечеството в нова „Голяма депресия“, разбира се, предвоенна?

Както можете да видите, уравнението на публичния дълг има толкова много неизвестни, които са тясно преплетени не толкова с икономиката, колкото с политиката, освен това с глобалната политика, че дори не е трудно да се предвиди нещо недвусмислено, а просто невъзможно.

Вариантите и произтичащите от тях сценарии са изградени във вериги и основното тук е да не пропуснете такава повратна точка в общата ситуация, която драстично ще увеличи вероятността за вземане и изпълнение на конкретно решение. Като Висоцки:

"А какъв е той - около петстотин,
И който когото ще надживее -
Той ще докаже
Какво беше правилно, когато закачиха ..."

Това ще стане в краен случай: англосаксонците не обичат да измислят нови неща, докато старото не изчерпи потенциала си и не спре да работи. Тук е нашият общ незападен шанс: динамиката сега е толкова висока, че може да нямат време да преминат от старото към новото, след като са се задържали в „полупозиция“. Така че основното в нашата ситуация е да не губим бдителност.

Източник: Поглед.инфо 



Гласувай:
12



1. missana - Много интересна статия.
02.06.2023 15:40
Да бъдем будни, за да не пропуснем срива на долара. А той предстои. За жалост!
цитирай
2. kvg55 - iw69,
02.06.2023 21:54
Гласуваха нов таван на дълга. Отлагат фалита.
цитирай
3. iw69 - Финансите
04.06.2023 16:30
на САЩ са бъчва без дъно.
цитирай
4. radostinalassa - Нов на таван на дълга означава...
04.06.2023 17:05
нова война. Гласят я на Балканите. Големият брат съвсем е изкукал.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821245
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16453
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031