Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2021 12:59 - МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ ВКАРВА ТЮРКОЛОЗИТЕ В МИША ДУПКА
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 14432 Коментари: 64 Гласове:
80

Последна промяна: 26.03 04:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
            МЕСЕЧЕН КАЛЕНДАР НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ ВКАРВА ТЮРКОЛОЗИТЕ В МИША ДУПКА

Посвещавам тази статия на добрия приятел от Блог.Бг https://leonleonovpom2.blog.bg/ с който никога не сме се виждали,но винаги сме се разбирали и подкрепяли


   Преди години когато разбрах, че древните Българи не са били азиатци а са имали европейски религиозен календар ми стана ясно, че те са ползвали календарни месеци с индоевропейски имена. Детайлни проучвания показаха, че спомагателните термини в Българския календар отпадат от сметката - те не са били никакви месеци и цифри, а допълнения към имената на годините. Тогава възникна въпросът кои са Българските календарни месеци и къде са следите от тях в нашите обичаи, фолклор и народна култура.

  По начало мислех, че тази загадка ще остане неразкрита. После ми попадна една книга за Българските народни обичаи а докато я четях, в полезрението ми често влизаше животинския циклов календар, изрисуван върху един служебен годишник от 2012 г. който все не искам да свалям от стената, въпреки частичната му недостоверност:

                                  image

  Докато четях едното а пред очите ми попадаше другото, започнах да забелязвам някои странни съответствия. Когато изчетох всичко съвпаденията станаха толкова много, че реших да направя равносметка още веднъж и да видя дали не съм се заблудил. Оказа се обаче, че няма някаква заблуда-  Българските народни обичаи следват съвсем точно реда на боговете в "пра"-Българския календар, подредени обаче по Третия (Антихармоничен, обърнат Халдейски) цикъл на Розетата от Плиска:

                           image
                       
  Единствена несъществена разлика в случая е тази, че Българският месечен календар не започва със Сатурн или Слънцето както е по правило, а с гръмовержеца Зевс (Бога Баща). За сметка на това този календар завършва със Слънцето (Слънчевия бог) понеже е огледален образ на Годишния Български календар, при който боговете са подредени точно "наопаки" (първо е Слънцето а последен е Зевс):

                                   image

  Неговото име често е изписвано като ЗЕУС, което означава чисто и просто ЗИЕЗ (ЗИЕЗЪ, ЗИЕЗИ), а значението му е Зивез (ЖИВЕС, ЖИВЕЦ) т.е. Даващия живот: епитет на Бога Баща, който е дал живот на БОГА СИН (СОН, СОНЦЕ) и на боговете след него. Древните Български календари са религиозни разбира се - в тях има преди всичко богове, които си имат свои небесни тела, цветове и свещени животни. Месечният календар на дедите ни следва реда на тези богове, а нашите народни обичаи ги ознаменуват твърде стриктно.

  Тук ще напомня нещо, което вече съм казвал в по-ранни публикации. Фактът, че животните в цикловия календар не са просто животни а символи на езически богове бе представен за пръв път от големия учен и мой приятел проф. Петър Добрев в неговата книга "Звездната вяра на древните Българи" (2007 г.,стр. 141- кликни за да увеличиш).


                                          image

  Тогава за пръв път ми стана ясно че всяко календарно проучване, което не взима предвид всичко това е повърхностно, небрежно или неточно. Така в крайна сметка се оказа че азиатските животински календари, в това число "китайския" и "тюркския" са варваризирани опростени варианти на Согдийския календар, който е послужил за техен първообраз.Търсейки решение на безизходицата, която заплетоха тюрколозите с Българския календар аз се хващах за сламка, за да открия решение на проблема а езическите богове като титуляри на свещените животни се оказаха разковничето, което позволи да направим големия пробив и по воля Божия да решим загадките на Календара.

  Многократни проверки показаха, че тук си имаме работа не просто с животни или небесни тела, а с езически богове и който учен не разбира това, няма да стигне до никъде а календарното му изследване бързо ще зацикли и ще остане на примитивно ниво. Боговете в Българския пантеон си имали свои дни от седмицата което означава, че са имали също така свои месеци и свои години. Те си имали свои специфични цветове и свещени животни, а всеки отделен месец на Българите си имал бог, който отговарял за него и нашите народни обичаи доказват точно това. Във всеки календарен месец Българите правели и още правят ритуали за ознаменуване на онзи езически бог, на който той е посветен. По-долу ще изброя боговете, за които иде реч и какви обичаи са посветени на тях от което ще видите, че няма никаква грешка ни заблуда- Българите и днес следват предписанията на своя календар и на своите древни богове. 

  Нека погледнем отблизо животинския циклов календар, който рисуват нашите художници. В него има някои грешки, понеже са сложени непознати за Българите животни като тигри, маймуни и дракони. За момента обаче ще свърши работа с уговорката, че на мястото на тигъра и барса дедите ни са слагали рис, на мястото на маймуната - кобила а на мястото на дракона - грифон, червей или кентавър (https://shtaparov.blog.bg/politika/2020/03/26/sveshteni-jivotni-na-drevnite-bylgari-niama-tigri-maimuni-i-.1702378). Започвайки от прасето, което е в края на азиатския цикъл и вървейки против часовата стрелка обратно на начина, по който го представят в нашите справочници получаваме следния резултат:

1. ПРАСЕ (СВИНЯ) - свещено животно на Зевс (Юпитер). Думата ПРАСЕ означава ПО-РЪЗЕ (След Слънчевия бог), а месецът на Зевс е декември-януари.
2. КУЧЕ, ВЪЛК - свещени животни на Хермес (Бог на гърма и на фалоса). Затова названието КУЧЕ е опростена разновидност на думите КУРЧЕ (фалос) и КИЧЕ (КИКА), а неговият месец е най-вече през януари - време, използвано от древните хора за зачеване на деца. Думата ВУК (с усложнена форма ВЪЛК) означава ЗВУК но и ПУК (Пукотевица, Гръмотевица) т.е. Хермес.
3. ПЕТЕЛ - свещено животно на Марс (Арес), чийто месец е най-вече през февруари.
4. КОБИЛА, МАЙМУНА, МАГАРЕ - свещени животни на Богинята Майка (Земя, Луна). Маймуната била съвършено непозната на Българите но е спомената тук за улеснение на онези читатели, които решат да правят паралели с приложения по-горе животински циклов календар, изготвян в Азия по Български модел но варваризиран от местните народи, които заменят кобилата с по-добре познато на тях животно. Думата МАЙМУНА (в някои диалекти МАМУНА) означава МАМИНА (На Богинята Майка), а думата КОБИЛА е осъвременена форма на името КИБЕЛА, познато на Кубратовите Българи под името КУПАЛА. Нейният пролетен месец е най-вече през март: затова БАБА МАРТА означава БАБА МАТА (Стара Майка т.е. - Богиня Майка).
5. АГНЕ, ОВЦА, КОЗА - свещени животни на Слънчевия бог, чийто месец е през април-май.
6. КОН - свещено животно на Сатурн (Крон, Кронос). Затова КОН е опростена форма на думата КРОН (без добавеното "Р"), а неговият месец е най-вече през май-юни.
7. ЗМИЯ - свещено животно на Венера (Ищар, Афродита), чийто месец е през юни-юли.
8. ГРИФОН, ДРАКОН, ЧЕРВЕЙ, КЕНТАВЪР - свещени животни на Зевс (Юпитер), а неговият месец е през юли-август. Напълно е възможно думата ДРАКОН (ДАКОН, ДАКИН), отбелязваща свещено животно на Зевс и на Даките-Дачи (Дучи Българ) да се е отнасяла именно за грифоните, които се срещат доста често в "пра"-Български артефакти за разлика от муфлоните и костенурките, които се срещат много често при тюрките и практически никак - у Българите. Грифона и кентавъра за разлика от тях са твърде често срещани в "пра"-Български артефакти и съвсем никак - в древнотюркски.
9. ЗАЕК - свещено животно на Хермес, чийто месец е през август-септември.
10. РИС, ТИГЪР, БАРС- свещени животни на Марс (Арес, Арей), а неговият месец е през септември-октомври. Тигърът бил почти непознат на Българите (да не говорим за барса) но е споменат тук за улеснение на онези читатели, които решат да правят паралели с приложения по-горе животински циклов календар, изготвян в Азия по Български модел но варваризиран от местните народи, които решили да заменят риса с по-характерно за техните райони животно.
11. КРАВА - свещено животно на Богинята Майка (Земя, Луна), чийто есенен месец е през октомври-ноември.
12. МИШКА, ПЛЪХ (в Азия - САМУР): свещени животни на Слънчевия бог, чийто месец е през ноември-декември. Самурът също бил съвършено непознат за Българите но го споменавам тук по същите причини, по които съм споменал тигъра и маймуната.

  Сега ще разгледам основните аргументи и народни обичаи които доказват, че Българският месечен календар отдава почит точно на тези богове, които тук съм споменал.

1. ПРАСЕ, СВИНЯ (декември-януари, месец на Зевс) - Коледен свинчокол (жертва на прасе) в чест на Зевс-Янкул, която можела да се прави и през януари.

2. КУЧЕ, ВЪЛК (януари, месец на Хермес). В древни писания са запазени изображения на Хермес с кучешка глава което потвърждава, че кучето е негово свещено животно. Вълчите дни на Българите били чествани най-вече през зимата (януари-февруари), а тогава хората виждали вълци дори в населените места. Излизат най-често КУКЕРИ (КИКАРИ - Хора с кики), наричани още БАБУГЕРИ. Тази дума е двусъставна а БАБУ-ГЕРИ означава БАЩИНИ ХЕРИ (ЗЕВСОВИ ХЕРМЕСИ т.е. ЗЕВСОВИ МЪЛНИИ), чиято основна цел е да произвеждат силен ЗВУК (ПУК) - напомняне за гръмотевица. Тогава се прави и сурвакането а кадуцеят на Хермес, рисуван от гърците е вид суровачка на ЗУРВАН (ЗОВАН).

3. ПЕТЕЛ (февруари, месец на Марс-Арей, бог на войната). Петльовден в днешно време е на втори февруари, но той е изместил своята дата и някога несъмнено е бил в средата на месеца. В този ден се избирали децата, които може да станат добри войници, започвала военната подготовка а петелът се слагал на някои военни знамена.

4. КОБИЛА, МАЙМУНА, МАГАРЕ (март, месец на Богинята Майка КИБЕЛА) - надбягване с коне (в древността с кобили и магарета) на Тодоровден, Благовещение (Уведомяване на света Богодорица, че ще става майка). Тогава е истинския ден на жената и майката (25-ти март), но също и фалшивия (8-ми март). Тук има и версия че надбягванията са правени открай време с коне, но в старо време на спечелилия състезанието кон са му давани най-добрите кобили, а родените от тях кобилчета се ползвали с особени привилегии и били посвещавани на богинята. Древни изображения на Кибела я представят най-често с коне които всъщност са кобили и магарета, но в древни артефакти не е лесно да разграничиш една кобила от коня и магарето.

5. АГНЕ, ОВЦА, КОЗА (април-май, месец на Слънчевия бог) - жертва на Великденско агне, която се прави най-често през април, но може да се прави и на Гергьовден.

6. КОН (май-юни, месец на Крон-Сатурн). На 21-ви май е денят на св. Константин, чието име означава КОСТАДИН (КОСТА-ДАН, От Сатурн даден) а за пояснение ще добавя, че Сатурн е бог на тъмнината, подземното царство и смъртта. Затова тогава излизат НЕСТИНАРИТЕ (НОЩИН-АРИ, Жреци на Бога на нощта), а през юни е Черешова задушница:
 един от най-важните дни за отдаване почит на мъртвите.

7. ЗМИЯ (юни-юли, месец на Венера, богиня на любовта). На 17-ти юли е денят на света Марена ( = Милена,Милата, но също Морена т.е. Уморяваща): Българска богиня на любовта, която сме дали и на "славяните".
  Че змията е нейно свещено животно личи от няколко факта включително от Согдийския календар, митът за Атина и Хеката (които са рисувани със змии а са безбрачни т.е. - представляват еманации на Венера), от Библейската история за ЕВА (Богиня ДЕВА), в която е замесена змия, от "Минойските" статуетки на Богиня на любовта с по две змии в ръцете и пр. Този месец у Българите е изпълнен с множество ритуали в чест на любовта включително ЛАДУВАНЕ (честване на богинята ЛАДА, РАДА), събирания на млади момичета с пожелания за женихи, ритуали свързани със змиите и пр.

8.
 ГРИФОН, ДРАКОН, ЧЕРВЕЙ, КЕНТАВЪР (юли-август, месец на Зевс Гръмовержец). В същия месец народът празнува деня на Св.Илия, който произвежда гръмотевици със своята небесна колесница, а негов предшественик е Скитският (т.е. Български) бог-гръмовержец ЕЛИЯ.

9. ЗАЕК (август-септември, месец на Хермес). "Пра"-Българските ритуали, извършвани в чест на Хермес и останали до наши дни са по-трудно доловими, но в този месец народния обичай изисква да се извършват ритуали за предпазване от зайци.

10. РИС, ТИГЪР (септември-октомври, есенен месец на Марс-Арей). Този месец приключвал точно на Димитровден (26-ти октомври) - затова на този ден всички бойни действия през годината били прекратявани, за да бъде почетен Бога на войната и да му бъдат принесени жертви (предполагаемо и човешки).

11. КРАВА (октомври-ноември, есенен месец на Богинята Майка). В края на този месец по селата била принасяна в жертва крава а след приемане на християнството бик, понеже кравите били желани не само заради месото но също заради млякото, сиренето и маслото, които можели да се добиват чрез тях. Този месец започвал на Димитровден (Денят на "гръцката" ДЕМЕТРА, която е ДЕА МАТЕРА - Божия майка, Богиня Майка)

12. МИШКА, ПЛЪХ (ноември-декември, месец на Слънчевия бог). Най-характерен народен празник през този месец е Мишинден, в който се извършвали различни ритуали за предпазване от мишки (кликни за да увеличиш).
            image


 
 Така изглеждат нещата най-общо: ако се вгледаме по-внимателно в Българските народни обичаи ясно ще забележим, че има още много свързващи звена между тях и "пра"-Българския календар. Част от тях отбелязах тук а друга част ще пропусна, но нещата стават в общи линии ясни и по никакъв начин не може да бъдат оспорени, най-малко пък по научен път. Научните данни, с които разполагаме до момента не позволяват да се установи дължината на Българските месеци: затова не мога да си позволя да спекулирам като някои ненаучни елементи от времето на тюркизма и панславизма които твърдяха, че нашият календар бил най-точния в света. Отрезвяващата истина е друга - няма сигурни научни данни за точността на Българския календар но разминаването на някои празници във времето говори, че е възможно той да не е бил чак толкова точен. Остава обаче една утешителна версия: липсата на достатъчна точност в обичаите от народния календар може да се е явила след окончателното похристиянчване, станало след 1019 г. Друга версия е, че някои месеци като този на Хермес например са били малко по-къси от другите и са се вмествали в рамките на 23-25 дни, а месеците на някои по-важни богове са достигали до 35 или 37 дни.

  След като видяхме естеството на "пра"-Българския месечен календар, остава да се запитаме какви са били имената на Българските месеци и дали нещо от тях е останало в наши дни. Сатиричните версии на тюрколози и панслависти не струват една стотинка строшена и предъвкана - значи ще трябва да търсим други варианти, ако изобщо има такива. Тук непоклатимата вяра в Българския език отново не ме подведе, а поднесе поредната за мен приятна изненада и поредния леден душ за тюрколози и панслависти: имената на (пра)Българските месеци са запазени изцяло до наши дни, но днес са прекръстени на "славянски".

  Вярата в Българското ме накара да се доверя на народа ми и да приема, че след като той не е взел почти нищо от "славяните" а само им е давал, така ще е станало и с Българския месечен календар. Нашия народ има свои имена на календарните месеци от памти века без да ги е взимал от фамозните "славяни", от които науката досега не е открила дори една костица у нас. Щом Българите не са сменявали езика си, за което има достатъчно научни доказателства, няма причина те да са изоставили своя отдавна изпитан календар и вместо него да са приели някакъв "славянски", който не е коренно различен от него. Затова постулатите в моята научна версия са категорични: в Европа и България няма "славянски" месеци, има (пра)Български!

  Който не вярва, нека погледне техните названия. Календарни термини като ПРОСИНЕЦ, ЧЕРВЕН (ЧРЪВЕН), ИЗОК, ЗАРЕВ, ГРУДЕН, РУЕН и пр. имат колебливи, противоречиви или никакви тълкувания в "славянските" езици. Те обаче намират отлични обяснения в Българския които са не просто фиктивни, а поразяващо съвпадащи с епитетите и животните на онези богове, на които са всъщност посветени. Когато проумях това изведнъж ми стана ясно, че така се превръщам в експерт по Българския календар и няма на света добре подготвен учен, който може да излезе насреща ми по тази тема! Аз всъщност отдавна чакам някой такъв да направи дори бегъл опит да ме обори, но нямаа - желаещите се свършват всеки път, когато погледнат моите версии и направят съпоставка с техните! Затова приятели помнете: Българщината ще пребъде дори само заради тези неща, когато ги кажем на Европа и света: древни мъдреци някога ни ги дадоха а днес аз ги връщам на народа ни, от който ги крадяха скудоумни македонисти, туркомани и панслависти.

  Нека разгледаме известните имена на Българските месеци, които днес са прекръстени на "славянски" и да видим каква е тяхната връзка с онези богове, които чества в своите обичаи народът ни.

       image

  Когато стои пред очите ни всичко това, лесно ще свържем нещата и ще стигнем до извода, че "славянски" календар няма - има древен Български календар, който почита старите ни богове а днешните "славяни" го ползват не от нечисти симпатии към нас а по простата причина, че някога са били част от огромния "пра"-Български народностен масив, за който говорят старите извори! Това твърди впрочем и друг извор, който е слабо известен у нас по обясними причини - слага дебел прът в колелото на тюркската теория като казва още в IX-тия век, че Българите били невиждано многоброен народ! За Баварския географ безбройните Българи не се побирали само в една държава, а имали много свои държави в невиждано голяма територия и не им се налагало да строят крепости за да се пазят, понеже се пазели по силата на своята многобройност:

                                image

  Ако направим равносметка на всичко това ще стигнем до извод, че календарните месеци на Българите са били подредени по следния начин:

1. ПРОСИНЕЦ (декември-януари): отговаря на Зевс (Бога Баща) със свещено животно ПРАСЕ, а значението му е ПРАСИНЕЦ (Месец на прасето). Името му говори, че през този месец Българите са длъжни да жертват прасе в чест на Зевс-Янкул.

2. СИЧЕН (предимно през януари) - отговаря на Хермес (Бог на гърма, фалоса и зачатието) със свещени животни КУЧЕ и ВЪЛК, а значението му е СОЧЕН (СОСЕН). "Кентум"-формата СОК не е турска ни азиатска а е еднаква със "сатем"-формата СОС, добре позната в цяла Западна Европа. С народното понятие СОК (СИК) не са обозначавани някакви плодови нектари и билкови екстракти от древността а само едно явление, добре познато на тогавашните хора - семенната течност, необходима за зачатието! Тя е свещен атрибут на фалоса т.е. на онзи палеопонтийски бог, който гърците наричали ХЕРМЕС (ГЕРМЕЗ, ГЪРМЕЖ), турците- ТЕНГРИ а Българите: ТОХЪ (ТОК, МЪЛНИЯ), ПЕРХУН (ПЕРКУН, ПЕРУН) и ТОГАРМА (ТОХ-ГЪРМА). Името му говори, че през този месец дедите ни е трябвало да зачеват деца, за да получат благословията на древния си бог и да изпълнят предписанията на своя календар.

3. СУХИЙ (най-вече през февруари): месец на Марс-Арей (Бог на войната) със свещено животно ПЕТЕЛ. Затова думата СУХИЙ не означава просто "сух" и "пресъхнал" а насочва към думата СУКИЙ (СУК,СЕК),която обозначава СЕЧАЩИЯ БОГ (виж думата СЕКА), чиито наследници са древните САКИ (СЕКИ) - Синовете на Сечащия бог Арей, наричани още АРИАНИ и АРИЙЦИ (АРЕЙЦИ).

4. БРЪЗЕН (най-вече през март) - месец на Богинята Майка (Земя, Луна) със свещено животно КОБИЛА (КИБЕЛА - "Конска майка"). Значението на неговото име е ВРЪЗАН (СВЪРЗАН в брак, ОБВЪРЗАН с деца и съпруг).

5. ЦВЕТЕН (април-май): месец на Слънчевия бог със свещено животно АГНЕ. Името му означава СВЕТЕН (СВЕТЕЩ, ГРЕЕЩ, ОГРЯВАЩ) за да покаже на крадците-панслависти, че "славянски" език няма: има Български език!

6. ТРЪВЕН (май-юни): месец на Сатурн (Крон, Кронос): бог на подземното царство, тъмнината и смъртта. Свещеното му животно е кон понеже в Скитската митология имало поверие, че конят отвежда душите на мъртвите в подземното царство. Затова името ТРЪВЕН означава означава ТРОВЕН (ОТРОВЕН, УБИТ, УМОРЕН).

7. ИЗОК (юни-юли): месец на Венера (Лада, Рада), богиня на любовта и радостта. Свещеното й животно е змия а името ИЗОК по типичен "пра"-Български маниер е с пропусната първа съгласна, с която добива формата ВИЗОК т.е. ВЕЗЯК - виж думите СВЕЗ (ВРЪЗКА, СВЪРЗВАНЕ) и ВЕЗМО (свързани в плетка конци). Така тази дума става доста по-разбираема понеже става ясно че обозначава онази богиня, която спомага за ЗАВЪРЗВАНЕТО на връзки и СВЪРЗВА хората в брачен съюз.

8. ЧЕРВЕН (юли-август): летен месец на Зевс Гръмовержец, наричан от древните Скити ЕЛИЯ а от евреите - ИЛИЯ. Свещените му животни са дракон, червей, грифон, кентавър и пр., а значението на неговото име е ЧЕРВЕЙН (Месецът на онзи бог, чието свещено животно е ЧЕРВЕЯТ)!


9. ЗАРЕВ (август-септември): летен месец на Хермес (Бог на гърма) със свещено животно ЗАЕК ( = ЗАБЕГ) т.е. БЯГАЩ, което е Хермесов епитет. Името ЗАРЕВ означава без съмнение ЗУРЕВ (ЗУРВ, СУРВ) и насочва към зороастрийския ЗУРВАН (СУРВИН) - Богът с "кадуцея" (суровачката). Названието ЗАРЕВ има и други значения - ЦАРЕВ (Месец на бога на царете), ЗАРОВ (Заровен в земята) което е типично за Бога на гръмотевицата и мълнията, която пада на земята и така се "заравя" в нея веднага, че изчезва безследно и става невидима за древните хора.

10. РУЕН (септември-октомври): есенен месец на Марс-Арей със свещено животно РИС. Името му означава РУЖЕН и РУМЕН (Червен на цвят), което е свещения цвят на Марс (Бог на войната и кръвта).

11. ЛИСТОПАД (октомври-ноември): есенен месец на Богинята Майка със свещено животно КРАВА, заменена по-късно от бик. Името му е обяснително и се отнася за онзи месец, през който окапват листата на дърветата. С него се свързва обаче и името ВЕРЕСЕН ( = ВЪРЗАН, ОБВЪРЗАН в брачен съюз), което било използвано в някои източноевропейски области за обозначаване на месец септември и днес го съпоставят с РУЕН (септември-октомври), но някога несъмнено се отнасяло за съседния му месец ЛИСТОПАД.

12. ГРУДЕН (ноември-декември): есенен месец на Слънчевия бог със свещено животно МИШКА. Мишката се свързвала със Слънцето, понеже денем докато то грее тя почти не се явява и не можеш да я видиш. Древните хора виждали мишката да излиза предимно вечер, когато Слънцето изчезва. Затова я смятали за нощно проявление на Слънчевия бог, а името ГРУДЕН означава ГАРУДЕН (Месец на индоарийския ГАРУДА).



image

  Гаруда е божествено същество с вид на птица и човек което се свързва със Слънцето, понеже можело да го закрие с крилата си а неговия брат АРУНА се превръща в колесница на Слънчевия бог. Орелът Гаруда бил символ и на могъщите воини - затова е открит в гроба на Аспарух за да покаже, че той до смъртта си е останал велик воин а календарът, в който има месец на Гаруда не може да е никога "славянски"!

                 image    image

 

  Поради наличието на някои различия в имената на "славянските" месеци тук съм употребил обобщени техни названия, които са разбираеми за всеки посветен в проблематиката читател. Част от алтернативните имена съм ги пропуснал, понеже са местни или диалектни и не дават достатъчно полезна информация, която да ги свърже със съответния Български бог а това би трябвало да значи, че те са вторично получени след отделяне на съответната територия от България или са свързани с конкретния бог чрез някой древен мит, който не е стигнал до наши дни.

  Интересното в случая е това, че "славянските" месеци и Българските народни обичаи, които не са твърде популярни сред днешните "славяни" следват реда на боговете в Българския циклов календар точно по начина, по който го рисуват самите панслависти от което следва, че те сами са си вкарали решаващ автогол и са проявили глупостта да ни дадат коз в ръцете срещу себе си, с който да ги разбием тотално!

  Месеците в Българския календар не съвпадат напълно със сегашните месеци а най-често обхващат части от два съседни сегашни месеца, поради което на някои места са приравнявани към един сегашен календарен месец а на други места към друг, който му е съседен. Тези неща не бива да ни смущават, понеже е било нормално в един момент да се получат. Ако месец ИЗОК е почвал на 20-ти юни и завършвал на 19-ти юли например, нормално е по-късно той да бъде приравнен на едни места към месец юни а на други места към юли, което е и станало накрая. Този календар на дедите ни обаче вкарва тюрколозите в такава миша дупка, от която те никога няма да излязат без да прибегнат до старите си похвати - измама, укриване на факти, подправяне на исторически извори и прекъсване микрофоните на опонента! Привичните им похвати обаче напоследък много не вървят понеже нямат онази политическа подкрепа, която им даваше конюнктурата по-рано. Затова турко-"славянските" лъжи за Българите постепенно ще отмират за да открият пътя към истината, който за народа ни е път към просперитета!






Гласувай:
80


Вълнообразно


1. dobrodan - Не е зле да поясниш
26.03.2021 13:21
що дирят в българския календар хайванчета като маймуна (думата е арабска в тоя й вид, иначе е бабуин - ако ти я преведа, ще подскочиш :), както и тигър - най-присъщото животно за Балканите от край време...
Липсват и някоя и друга планета в календара ти :).
цитирай
2. shtaparov - що дирят в ...
26.03.2021 13:32
dobrodan написа:
що дирят в българския календар хайванчета като маймуна (думата е арабска в тоя й вид, иначе е бабуин - ако ти я преведа, ще подскочиш :), както и тигър - най-присъщото животно за Балканите от край време...
Липсват и някоя и друга планета в календара ти :).

Първо,статията ми още не е довършена. Второ- в нея изрично съм посочил,че животни като тигри,маймуни и дракони били съвършено непознати на дедите ни,особено тигрите и маймуните. Тях обаче ги включих за ваше улеснение- за да може гледайки азиатския циклов календар който ни се набутва за "наш",по-лесно да се ориентирате за какво става въпрос. Спокойно мога да ги махна от този материал или да дам по-конкретни обяснения точно по тази причина- така и ще направя,за да не подскачат напразно туркомани като теб които дори не са прочели материала,и да не ми се налага да повтарям на всеки казаните дотук неща :)
цитирай
3. panazea - Здравей , Щапаров!
26.03.2021 14:10
Напиши всички наименования , за да си проличи заместяането на Българските празници с Християнските!
Арабите са възприели науката от персите , Фарси. За целта арабинът се е оженил за Персийската наследница.
Мохамед ибн Муса ал-Хорезми (на арабски: [Мухаммад ибн Муса ал-Хуразми]) е хорезмийски математик, астроном и географ, работил през по-голямата част от живота си в Багдад – столицата на Абасидския халифат.
Роден е през 780 или 785 година в Хорезъм, умира около 840 година. Получава прозвището Ал-Хорезми (тоест Хорезмийски) по името на родния си град. Често е наричан „баща на алгебрата“. Неговото име носят и днешните алгоритми. Той е зороастриец. Приносите на Ал-Хорезми в математиката, географията, астрономията и картографията, стават основа за революция в алгебрата и тригонометрията. Неговият систематичен подход към решаването на линейни и квадратни уравнения поставят началото на алгебрата, като самото ѝ име произлиза от заглавието на неговата книга от 830 година „Кратка книга за смятането с приведение и двустранно отнемане“ ал-китаб ал-мухтасар фи хисаб ал-джабр уал-мукабала).
Въвежда цифрите , които са индийски ! Това , че живее в Багдад , не го прави арабин.
Кажи на Добродан , много здраве от мен !
Панацея
цитирай
4. barin - Здравей, Щапаров. На 10-та позиция ...
26.03.2021 14:16
Здравей, Щапаров. На 10-та позиция месецът не е ли на барса? Поне аз така съм чел досега.
ПоздравИ1
цитирай
5. shtaparov - Напиши всички наименования, за да ...
26.03.2021 14:31
panazea написа:
Напиши всички наименования , за да си проличи заместяането на Българските празници с Християнските!
Арабите са възприели науката от персите , Фарси. За целта арабинът се е оженил за Персийската наследница.
Мохамед ибн Муса ал-Хорезми (на арабски: [Мухаммад ибн Муса ал-Хуразми]) е хорезмийски математик, астроном и географ, работил през по-голямата част от живота си в Багдад – столицата на Абасидския халифат.
Роден е през 780 или 785 година в Хорезъм, умира около 840 година. Получава прозвището Ал-Хорезми (тоест Хорезмийски) по името на родния си град. Често е наричан „баща на алгебрата“. Неговото име носят и днешните алгоритми. Той е зороастриец. Приносите на Ал-Хорезми в математиката, географията, астрономията и картографията, стават основа за революция в алгебрата и тригонометрията. Неговият систематичен подход към решаването на линейни и квадратни уравнения поставят началото на алгебрата, като самото ѝ име произлиза от заглавието на неговата книга от 830 година „Кратка книга за смятането с приведение и двустранно отнемане“ ал-китаб ал-мухтасар фи хисаб ал-джабр уал-мукабала).
Въвежда цифрите , които са индийски ! Това , че живее в Багдад , не го прави арабин.
Кажи на Добродан , много здраве от мен !
Панацея

Благодаря- много поздрави от Тони Джамале ("Добродане")! Ал Хорезми ( = Хорезмиецът) бил добър в науките точно затова- защото не бил муслюманин и умът му бил свободен за занимания с наука,а не блокиран като на мюфтиите и ходжите :)
цитирай
6. shtaparov - Здравей, ...
26.03.2021 14:34
barin написа:
Здравей, Щапаров. На 10-та позиция месецът не е ли на барса? Поне аз така съм чел досега.
ПоздравИ1

Барсът е спекулативно въведен у нас по каприз на тюрколозите- няма друг исторически "извор" освен тях,който да доближи Българите дори с един сантиметър до барсовете и до техните местоживелища в Средна и Източна Азия! Името БАРС обаче не е турско ни монголско- то произлиза от индоевропейската дума БОРИСЪ (БОРИ-СЪ, БОРИ СЕ) и иде да каже,че с него е обозначавано свещено животно на Марс- не на Венера или Сатурн.
цитирай
7. dobrodan - Panazea, много благодаря за биографичната справка на г-на
26.03.2021 15:42
Мохамед ибн Муса ал-Хорезми, но нещо не можах да схвана връзката :)?
Или се съмняваш, че думата за маймуна в днешния български език е арабска заемка?
" Нас ни интересува арабският вариант. Ние, българите, дължим думата си на арабите, всъщност на турците, но те я имат от арабите".
"Маймун на арабски означава щастливец, късметлия. Думата щастливец, късметлия сама по себе си не е лоша и може да се използва за лично име - щастливко, щастливка. Така маймун и маймуна се използват наистина за лични имена. Затова арабската и еврейската традиция са пълни с мъдреци, равини, поети, които се казват Маймун, както и с красавици, наречени Маймуна. Щастливи хора, късметлии, а не че правят някакви маймунджилъци. Ние вече сме изпуснали това значение и ни е забавно, че тези хора са наречени маймуни, щом маймуна е леко обидно название. Но Маймун всъщност означава щастлив, късметлия. Там е тайната на това име. Маймунска работа."
цитирай
8. dobrodan - Ангеле, както и да го усукваш,
26.03.2021 16:02
кореновата дума "бор", "бур" не е индоевропейска. Означава "пробивам", "въртя, пробивам с въртене", "сека, разсичам".
Барс и Борис излизат да не са сходни етимологично.
Никъде не срещнах Борс вместо Барс. Има една кучешка порода - борзой, но все си мисля от куче до котка да са правили разлика древните.
Думата за тигър, приятелю мой, абсолютно точно се извежда от ТАЙГА - "Мъжът, господарят на Тайгата".
Ние тук тайга нямаме, но коренът е останал в "притая", "утаявам", "тайна, таен".
Сега малко да се усмихна може ли :)?
О, забравям. С календарни термини от XIV век и нагоре мъчно ще убедиш по-сериозно четящите хора, че това не са славянски, а едва ли не прабългарски имена на месеците.
Чист късмет е (като на маймуната), че не се е захванал с теб някой сериозен тюрколог, тогава просто не знам :):):).
Затруднява ме само името на Зевс от повечето гръцки богове. Заподозрял съм иврита, но засега не мога да съм катгоричен.
цитирай
9. panazea - Арабите са късна , взаимствана култура , Добродане.
26.03.2021 16:14
По-добре да не коментираме в блога на Щапаров и да го отвличаме от неговата съзидателна дейност.
Каквото имаш да кажеш , го кажи в твоя блог.
Панацея
цитирай
10. panazea - Даже цифрите не са арабски , а индийски !
26.03.2021 16:21
А Парис , Барис и турският Баръш- мир , откъде излизат бе , Добродане?
За всяка дума , мога да ти намеря по-стара успоредица от по-стара цивилизация !
И всички древни думи имат значение на Български и се подразбира , без речници !
Американци и французи са много смешни като се опитват да тълкуват думи , които са им непонятни , защото не знаят Български !
цитирай
11. dobrodan - От тракийския диалект на прастария огурски език идат, Панацея.
26.03.2021 18:15
И в никой случай от славянобългарски език, ако смея да отбележа.
Полека с цивилизациите :). Още не се знае колко са и какви са.
Мога да те зарина с думи, които ще обясниш през български език, ама точно никога :). И са гръцки, например. Или латински, например. Или пък славянски, колкото си щеш има. Ако искаш, в блога ми място има.
Стана дума за една-едничка дума - маймуна - ти я направи цял роман :).
Старата дума за маймуна е бисин или писин, сравни Абисиния. Не мога да й дам точна етимология.
Съзидателната дейност на стария ми приятел Щапаров е извън съмнение. Просто нека сложим нещата на мястото им.
От такъв тип съзидание ли имаш нужда?
Славянобългарският език е уникално съчетание на няколко езикови клона, така да го кажа. И е славянски, и не е. И се родее с латински, и не. И е индоевропейски, и не съвсем.
Като стана дума за числа, опитай с едно и пет, за начало. Успех!
цитирай
12. nikikm - И все пак...
26.03.2021 18:50
През 1968 год. ЮНЕСКО признава българският календар за най-древен и точен.Според това,което четох преди години, написано от наш дипломат,присъствал лично на обсъжданията,българските представители са се "сгъвали срамежливо" за календара, /колко са били българи?/,станало е на въпрос за китайския календар като по древен и точен,но китайците на мига посочили,че техният е взет от българския и не е толкова точен.Това е което знам за българския календар.Иначе, комплименти за труда и усилията ти.
цитирай
13. radostinalassa - 1. dobrodan
26.03.2021 19:22
Знаеш ли как китайците са определили кое животно да се нарекат месеците. Пуснали животните в реката и което достигне брега преди другите определял мястото му.
Затова те не знаели , че ще има слънчево затъмнение и побягнали позорно при него.
Не съм чувала тюрките да са имали календар.
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
26.03.2021 20:15
За кой ли път ще кажа, че трябва да дадеш публичност в печата на труда си!
И да не каже някой аратлик, че говоря това, защото нямам друго, ето аратлик е на линия

Знам я от дядо ми тази дума, може да звучи турски, но не е турска!
В категорията родопски думи , като видело, виделина, деня/ живот/ и много други....
Вероятно са с тракийски корен

Сега , Красимир да не каже ,че са турски?
Аз,като дете се бях научил на родопски диалект, заради оти? ядах и бой и го забравих!
Но от време на време, нещо ми просветва и се сещам за някоя дума, като аратлик сега Дядо ми срещнал аратлик- приятел! Може от арно да е?
Извинявай за лирическото отклонение, постингът ти е на висота, както винаги!

Хубава вечер!
цитирай
15. leonleonovpom2 - 10. panazea - Даже цифрите не са а...
26.03.2021 20:22
10. panazea - Даже цифрите не са арабски , а индийски !
16:21
А Парис , Барис и турският Баръш- мир , откъде излизат бе , Добродане?
За всяка дума , мога да ти намеря по-стара успоредица от по-стара цивилизация !
И всички древни думи имат значение на Български и се подразбира , без речници !
Американци и французи са много смешни като се опитват да тълкуват думи , които са им непонятни , защото не знаят Български !
цитирай

Права си Тони!
На никой друг език, героите на " Илиада" нямат такъв смисъл, както на Български-Еней, Приам/ Прям/, после Подарк, Хромий, Милий, Парис сте го казали Брезеида или Бризеида, поне в единия вариант е нашенско име, , а да не говорим за фригийския цар Гордий, другият Мидас- може би оттам идва и мида на ушите, нали имал особени уши, ако не греша или пък персийският - Дарий!

Хубава вечер!
цитирай
16. shtaparov - Мохамед ибн Муса ал-Хорезми, но ...
26.03.2021 20:48
dobrodan написа:
Мохамед ибн Муса ал-Хорезми, но нещо не можах да схвана връзката :)?
Или се съмняваш, че думата за маймуна в днешния български език е арабска заемка?
" Нас ни интересува арабският вариант. Ние, българите, дължим думата си на арабите, всъщност на турците, но те я имат от арабите".
"Маймун на арабски означава щастливец, късметлия. Думата щастливец, късметлия сама по себе си не е лоша и може да се използва за лично име - щастливко, щастливка. Така маймун и маймуна се използват наистина за лични имена. Затова арабската и еврейската традиция са пълни с мъдреци, равини, поети, които се казват Маймун, както и с красавици, наречени Маймуна. Щастливи хора, късметлии, а не че правят някакви маймунджилъци. Ние вече сме изпуснали това значение и ни е забавно, че тези хора са наречени маймуни, щом маймуна е леко обидно название. Но Маймун всъщност означава щастлив, късметлия. Там е тайната на това име. Маймунска работа."

Тия неща са ми известни- има и еврейски мислител с име Маймонид. Каквото и да значи думата обаче,тя е епитет на Богинята Майка която е щастливка,понеже се радва на безсмъртни деца,които са и богове! Симпатичното животинче наречено "маймуна" неслучайно е нейно свещено животно- обикновено се движи на големи семейни групи,а името му на Български означава точно което ти казах!
цитирай
17. shtaparov - кореновата дума "бор", ...
26.03.2021 20:57
dobrodan написа:
кореновата дума "бор", "бур" не е индоевропейска. Означава "пробивам", "въртя, пробивам с въртене", "сека, разсичам".
Барс и Борис излизат да не са сходни етимологично.
Никъде не срещнах Борс вместо Барс. Има една кучешка порода - борзой, но все си мисля от куче до котка да са правили разлика древните.
Думата за тигър, приятелю мой, абсолютно точно се извежда от ТАЙГА - "Мъжът, господарят на Тайгата".
Ние тук тайга нямаме, но коренът е останал в "притая", "утаявам", "тайна, таен".
Сега малко да се усмихна може ли :)?
О, забравям. С календарни термини от XIV век и нагоре мъчно ще убедиш по-сериозно четящите хора, че това не са славянски, а едва ли не прабългарски имена на месеците.
Чист късмет е (като на маймуната), че не се е захванал с теб някой сериозен тюрколог, тогава просто не знам :):):).
Затруднява ме само името на Зевс от повечето гръцки богове. Заподозрял съм иврита, но засега не мога да съм катгоричен.

Може- усмихни се,няма никакъв проблем но ако БОР значи ВЪР (ВЪРТЯ),от там е западноевропейската дума БОРЧЕ (зъболекарско) и нашата БУРГИЯ. За думата ТИГЪР много се радвам- инак трябваше да я извеждам от формата ТОГАР,което е астрологически недостоверно. а името ЗЕВС (ЗЕВУС) е просто за разтълкуване,понеже означава ЖИВС (ЖИВУС)- Даващ живот,което е прекрасен епитет на Бога Баща.
цитирай
18. shtaparov - По-добре да не ...
26.03.2021 20:59
panazea написа:
По-добре да не коментираме в блога на Щапаров и да го отвличаме от неговата съзидателна дейност.
Каквото имаш да кажеш , го кажи в твоя блог.
Панацея

Благодаря ти пак- права си комай :)
цитирай
19. shtaparov - (Даже цифрите не са арабски , а индийски !)
26.03.2021 21:01
panazea написа:
А Парис , Барис и турският Баръш- мир , откъде излизат бе , Добродане?
За всяка дума , мога да ти намеря по-стара успоредица от по-стара цивилизация !
И всички древни думи имат значение на Български и се подразбира , без речници !
Американци и французи са много смешни като се опитват да тълкуват думи , които са им непонятни , защото не знаят Български !

Да- арабите подобно на турците били по начало твърде примитивни,затова им се налагало да заимстват много неща от по-напреднали култури,в това число от нашата.
цитирай
20. shtaparov - (От тракийския диалект на прастария огурски език идат, Панацея.)
26.03.2021 21:05
dobrodan написа:
И в никой случай от славянобългарски език, ако смея да отбележа.
Полека с цивилизациите :). Още не се знае колко са и какви са.
Мога да те зарина с думи, които ще обясниш през български език, ама точно никога :). И са гръцки, например. Или латински, например. Или пък славянски, колкото си щеш има. Ако искаш, в блога ми място има.
Стана дума за една-едничка дума - маймуна - ти я направи цял роман :).
Старата дума за маймуна е бисин или писин, сравни Абисиния. Не мога да й дам точна етимология.
Съзидателната дейност на стария ми приятел Щапаров е извън съмнение. Просто нека сложим нещата на мястото им.
От такъв тип съзидание ли имаш нужда?
Славянобългарският език е уникално съчетание на няколко езикови клона, така да го кажа. И е славянски, и не е. И се родее с латински, и не. И е индоевропейски, и не съвсем.
Като стана дума за числа, опитай с едно и пет, за начало. Успех!

Стига си ни поднасял тия ОГУРИ- малко ли пъти ти обяснявах,че те са УГЪРИ т.е. УГРИ (Угрофинско племе)?!
цитирай
21. shtaparov - През 1968 год. ЮНЕСКО ...
26.03.2021 21:08
nikikm написа:
През 1968 год. ЮНЕСКО признава българският календар за най-древен и точен.Според това,което четох преди години, написано от наш дипломат,присъствал лично на обсъжданията,българските представители са се "сгъвали срамежливо" за календара, /колко са били българи?/,станало е на въпрос за китайския календар като по древен и точен,но китайците на мига посочили,че техният е взет от българския и не е толкова точен.Това е което знам за българския календар.Иначе, комплименти за труда и усилията ти.

За жалост не съществуват запазени данни които да доказват,че това е така Ники- ако някога все пак е станало,ние нямаме никакъв достъп до протоколите с тази информация,инак щяхме да проглушим ушите на света! Наши учени отдавна са се произнесли- това е всъщност фалшива "новина",създадена да повдига гаснещото самочувствие на Българите...
цитирай
22. shtaparov - Знаеш ли как китайците са опреде...
26.03.2021 21:16
radostinalassa написа:
Знаеш ли как китайците са определили кое животно да се нарекат месеците. Пуснали животните в реката и което достигне брега преди другите определял мястото му.
Затова те не знаели , че ще има слънчево затъмнение и побягнали позорно при него.
Не съм чувала тюрките да са имали календар.

Аз обаче съм чул Радостинке- този начин за определяне на животните е избран именно от тюрките,които обаче са постъпили като мошеници. До началото на VIII век тюрки и китайци бъкел не разбирали от животински циклови календари- за пръв път такъв календар е зафиксиран у тюрките в 718 г. а у китайците: десетина години по-късно. Той е дошъл у тях вероятно с будизма: за китайците това са свещени животни на Буда! На тюрките обаче им е донесен от согдийски търговци а на согдите (САГУДАТИ) от сирийските несторианци,които са вид ранни близкоизточни християни.
цитирай
23. dobrodan - Да, има и угърски компонент в цялата работа.
26.03.2021 21:18
Но не е едно и също в езиково отношение. Ок-Ур и Уг-Ор са компонентните съставящи.
Оногури - десет стрели (или родове). Он-ог-ур. Лесно е.
Да смятам, че ти преча, като пиша? Или не?
Фините са светли, укрите (угри) са тъмни, поне повечето.
Мармалад асорти :).
Към Иван - ар-ат-льik. Последната съставяща е афикс за образуване на съществителни имена. При славяните е думата за лък и лук едновременно :). Мога и да обясня как се е получило така.
цитирай
24. shtaparov - За кой ли път ще кажа, че трябва да ...
26.03.2021 21:20
leonleonovpom2 написа:
За кой ли път ще кажа, че трябва да дадеш публичност в печата на труда си!
И да не каже някой аратлик, че говоря това, защото нямам друго, ето аратлик е на линия

Знам я от дядо ми тази дума, може да звучи турски, но не е турска!
В категорията родопски думи , като видело, виделина, деня/ живот/ и много други....
Вероятно са с тракийски корен

Сега , Красимир да не каже ,че са турски?
Аз,като дете се бях научил на родопски диалект, заради оти? ядах и бой и го забравих!
Но от време на време, нещо ми просветва и се сещам за някоя дума, като аратлик сега Дядо ми срещнал аратлик- приятел! Може от арно да е?
Извинявай за лирическото отклонение, постингът ти е на висота, както винаги!

Хубава вечер!

Благодаря приятелю- някои Родопски диалекти са толкова странни,че не могат да се разберат с Трънския диалект,с който уж спадат към един и същ език! С "македонските" диалекти пък днес отлично се разбираме,но кривоглави псевдоучени в Скопие настояват да ги наричаме отделен "език"!... Сбъркана работа е тяхната- няма майтап! :)
цитирай
25. shtaparov - 10. panazea - Даже цифрите не са ...
26.03.2021 21:24
leonleonovpom2 написа:
10. panazea - Даже цифрите не са арабски , а индийски !
16:21
А Парис , Барис и турският Баръш- мир , откъде излизат бе , Добродане?
За всяка дума , мога да ти намеря по-стара успоредица от по-стара цивилизация !
И всички древни думи имат значение на Български и се подразбира , без речници !
Американци и французи са много смешни като се опитват да тълкуват думи , които са им непонятни , защото не знаят Български !
цитирай

Права си Тони!
На никой друг език, героите на " Илиада" нямат такъв смисъл, както на Български-Еней, Приам/ Прям/, после Подарк, Хромий, Милий, Парис сте го казали Брезеида или Бризеида, поне в единия вариант е нашенско име, , а да не говорим за фригийския цар Гордий, другият Мидас- може би оттам идва и мида на ушите, нали имал особени уши, ако не греша или пък персийският - Дарий!

Хубава вечер!

Името ПАРИС е сродно с името БОРИС и аз го извеждам от думата ПОРАЗ (Поразяващ),което е чудесен епитет на Бога на войната и от едно семантично гнездо с думата БОРИС (БОРИ СЕ, БОРЕС= БОРЕЦ,БОРЕЩ). Срещало се във Волжка България заедно с името ПРИЯН (т.е. ПРИАМ) и градското име ПЕТРИЧ- пореден леден душ за македонисти и панслависти,а името на Волжко-Българския цар АЛМУС е споменато в "древногръцката" митология!
цитирай
26. shtaparov - :)
26.03.2021 21:44
dobrodan написа:
Но не е едно и също в езиково отношение. Ок-Ур и Уг-Ор са компонентните съставящи.
Оногури - десет стрели (или родове). Он-ог-ур. Лесно е.
Да смятам, че ти преча, като пиша? Или не?
Фините са светли, укрите (угри) са тъмни, поне повечето.
Мармалад асорти :).
Към Иван - ар-ат-льik. Последната съставяща е афикс за образуване на съществителни имена. При славяните е думата за лък и лук едновременно :). Мога и да обясня как се е получило така.

Няма как без угърски компонент- той се съдържа и в пратюрките,да не говорим за огурите но да разправяш на кривата ми капа,че едно племе е било склонно да се нарече "Двайсе и три стрели" или "Триста шейсет и осем хиляди петстотин четирдесет и две стрели" е смешно,глупаво и недостоверно! Загрижило се племето за 3-4 изгубени стрели разбираш ли,та се загнало да преброжда и тайгата заради тях- не мерси,няма такова изкукало племе!
цитирай
27. dobrodan - Стрелата и лъкът са означавали живот, Щапаров. Или пък смърт...
26.03.2021 22:06
След като Библията нарича народите "гог" и "магог", не е било толкова маловажно например дали имаш стрели или пък не.
Хайде, ще го напиша в знак на уважение, досега този цитат не съм го пускал. Някои символи няма да излязат коректно.
" Относно семантиката на разглеждания етнотермин; думите "яджудж и маджудж" са арабизирана транскрипция на названията от Библията "гог и магог". Думата "яджудж" на съставни части можем да поделим така: ядж-удж. В двете съставящи на тази дума присъства африкатът (преградно-проходна съгласна) "дж", с който арабските автори заменят в тюркоезичните думи звуците "к - г" или "с - ш". В конкретния случай в двете съставящи африкатът "дж" явно замества звука "г". Първата съставяща "ядж" е древнотюркската дума jaγ (яг), която в превод означава "сипя се", отнесено към полета на стрелите. Втората съставяща "удж" се разшифрова като "уг". Това най-вероятно е един от фонетичните варианти на думата ук, ок, ог - стрела. В дадения случай изходната форма на тази дума е била "ягог" със семантиката "сипещ стрели". Засега не е съвсем ясно защо в Библията тази дума е записана като "гог" или без началното "я".
Думата "маджудж" на съставни части поделяме така: мадж-удж. И тук в двете съставящи африкатът "дж" явно замества звука "г". Първата съставяща "мадж" е думата "маг", представляваща фонетичен вариант на думата "баг", която на свой ред се съотнася с кореновата част на глагола "багарга" (гадая, врачувам). Втората съставяща "удж" е както и в предния случай, уг или ог (стрела). Изходната тюркоезична дума "магог" е имало семантиката "омагьосващ стрелите". Съответно словосъчетанието (я)гог и магог означава "сипещ стрели и омагьосващ стрели". От тази семантика става видно, че така се е наричал войнствен народ, чието основно въоръжение са били лъковете. Неслучайно Езекиил казва: "Ще избия лъка от лявата ти ръка и ще изхвърля стрелите от дясната ти ръка".

Ето, никой не би кръстил племето си "стрела", нали?
Мдааа.....оказва се, обаче, не е така.
цитирай
28. radostinalassa - Да попитам отново...
26.03.2021 22:10
Древните българи са победили простите китайци, които не знаели, че ще и
ма слънчево затъмнение или русите, които описват същата победа. Сигурна съм, че само Леон знае какъв е изводът.
цитирай
29. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80
26.03.2021 23:12
Прабългарски календар е хипотетична календарна система, с която вероятно са си служели прабългарите.
Единственият източник, от който се черпи информация за хипотетична календарна система на прабългарите, е т. нар. Именник на българските ханове. В този кратък текст, намерен в Русия, има 12 двойки думи на прабългарски език, които може би означават календарни понятия. За свързването им с реални събития се използват документите на византийските историци за описаните в Именника събития. Приема се, че календарът е прабългарски, защото имената на владетелите са със сигурен прабългарски произход.
цитирай
30. mt46 - Това пък са големи глупости и то с претенции за научност! ...
26.03.2021 23:25
"След като видяхме естеството на "пра"-Българския месечен календар,остава да се запитаме какви са били имената на Българските месеци и дали нещо от тях е останало до наши дни. Хумористичните версии на тюрколози и панслависти не струват една стотинка строшена,предъвкана и прегъната- значи ще трябва да търсим други варианти,ако изобщо има такива. Тук непоклатимата вяра в Българския език отново не ме подведе и поднесе поредната за мен приятна изненада и поредния леден душ за тюрколози и панслависти. Имената на "пра"-Българските месеци са запазени изцяло до наши дни,но днес са прекръстени на "славянски".

Вярата в Българското ме накара да се доверя на народа ми и да приема,че след като той не е взел почти нищо от "славяните" а само им е давал,така ще да е станало и с Българския месечен календар. Нашия народ има свои имена на календарните месеци от памти века без да ги е приемал от фамозните "славяни",от които науката досега не е открила дори една костица у нас! Щом Българите не са сменявали езика си,за което има достатъчно много научни доказателства,няма причина те да са изоставили своя отдавна изпитан календар и вместо него да са приели някакъв си "славянски",който не е коренно различен от него! Затова постулатите в моята научна версия са категорични: в Европа и България няма "славянски" месеци,има "пра"-Български!"

Съвременните имена на месеците не са нито прабългарски, нито славянски, а латински!...
цитирай
31. shtaparov - "Пра"- Български календар
27.03.2021 01:14
mt46 написа:
Прабългарски календар е хипотетична календарна система, с която вероятно са си служели прабългарите.
Единственият източник, от който се черпи информация за хипотетична календарна система на прабългарите, е т. нар. Именник на българските ханове. В този кратък текст, намерен в Русия, има 12 двойки думи на прабългарски език, които може би означават календарни понятия. За свързването им с реални събития се използват документите на византийските историци за описаните в Именника събития. Приема се, че календарът е прабългарски, защото имената на владетелите са със сигурен прабългарски произход.

Който е писал Википедията отново се е олял- източникът не е единствен а са цели три,но авторът на турската википедийка е забравил за другите два. В един от тях дори пише,че употребеното в него безспорно календарно понятие СИГОР ЕЛЕМ е на Български език- не е на турски, монголски, джагатайски, манджурски, цигански или магарешки. Аз проверих това и се оказа,че княз Мортаг не ни е излъгал- едикът на нашите календарни понятия наистина е Български!
цитирай
32. shtaparov - (Това пък са големи глупости и то с претенции за научност! ...)
27.03.2021 01:29
mt46 написа:
"След като видяхме естеството на "пра"-Българския месечен календар,остава да се запитаме какви са били имената на Българските месеци и дали нещо от тях е останало до наши дни. Хумористичните версии на тюрколози и панслависти не струват една стотинка строшена,предъвкана и прегъната- значи ще трябва да търсим други варианти,ако изобщо има такива. Тук непоклатимата вяра в Българския език отново не ме подведе и поднесе поредната за мен приятна изненада и поредния леден душ за тюрколози и панслависти. Имената на "пра"-Българските месеци са запазени изцяло до наши дни,но днес са прекръстени на "славянски".

Вярата в Българското ме накара да се доверя на народа ми и да приема,че след като той не е взел почти нищо от "славяните" а само им е давал,така ще да е станало и с Българския месечен календар. Нашия народ има свои имена на календарните месеци от памти века без да ги е приемал от фамозните "славяни",от които науката досега не е открила дори една костица у нас! Щом Българите не са сменявали езика си,за което има достатъчно много научни доказателства,няма причина те да са изоставили своя отдавна изпитан календар и вместо него да са приели някакъв си "славянски",който не е коренно различен от него! Затова постулатите в моята научна версия са категорични: в Европа и България няма "славянски" месеци,има "пра"-Български!"

Съвременните имена на месеците не са нито прабългарски, нито славянски, а латински!...

Чистата наука викаш е голяма глупост- умни са само лъжите на презрените тюрколози-панслависти!... Но това да го каже поет не е беда- беда е,когато го каже "историк" от онези,дето пишат учебниците и не дават думата на чистата наука,а само на пиянските фантазии на този или онзи чуждестранен политик! Днешното време обаче е ново- НИКОЙ ТАКЪВ не може да излезе насреща ми в пряка официална дискусия за Календара на Българите,понеже ще трябва да намери контрааргументи срещу научните факти,с които аз ще го залея! И понеже няма да намери такива,ще трябва само да слуша или да изкърти микрофона заедно с кабелите от подиума,за да не слуша публиката резила му и да го види как си тръгва посрамен! А за съвременни имена на месеците никъде в текста не е заделено специално внимание- там се говори само за древните месеци,които са съпоставени отчасти със днешните! Но ако ти смяташ,че в средновековна Австралия и Африка са използвани "славянски" месеци,покажи ми къде и как е станало това!
цитирай
33. mt46 - Предлагам да се докажеш в някой научно-исторически форум /сайт/. В блог.бг няма сериозни историци...
27.03.2021 12:41
shtaparov написа:
mt46 написа:
"След като видяхме естеството на "пра"-Българския месечен календар,остава да се запитаме какви са били имената на Българските месеци и дали нещо от тях е останало до наши дни. Хумористичните версии на тюрколози и панслависти не струват една стотинка строшена,предъвкана и прегъната- значи ще трябва да търсим други варианти,ако изобщо има такива. Тук непоклатимата вяра в Българския език отново не ме подведе и поднесе поредната за мен приятна изненада и поредния леден душ за тюрколози и панслависти. Имената на "пра"-Българските месеци са запазени изцяло до наши дни,но днес са прекръстени на "славянски".

Вярата в Българското ме накара да се доверя на народа ми и да приема,че след като той не е взел почти нищо от "славяните" а само им е давал,така ще да е станало и с Българския месечен календар. Нашия народ има свои имена на календарните месеци от памти века без да ги е приемал от фамозните "славяни",от които науката досега не е открила дори една костица у нас! Щом Българите не са сменявали езика си,за което има достатъчно много научни доказателства,няма причина те да са изоставили своя отдавна изпитан календар и вместо него да са приели някакъв си "славянски",който не е коренно различен от него! Затова постулатите в моята научна версия са категорични: в Европа и България няма "славянски" месеци,има "пра"-Български!"

Съвременните имена на месеците не са нито прабългарски, нито славянски, а латински!...

Чистата наука викаш е голяма глупост- умни са само лъжите на презрените тюрколози-панслависти!... Но това да го каже поет не е беда- беда е,когато го каже "историк" от онези,дето пишат учебниците и не дават думата на чистата наука,а само на пиянските фантазии на този или онзи чуждестранен политик! Днешното време обаче е ново- НИКОЙ ТАКЪВ не може да излезе насреща ми в пряка официална дискусия за Календара на Българите,понеже ще трябва да намери контрааргументи срещу научните факти,с които аз ще го залея! И понеже няма да намери такива,ще трябва само да слуша или да изкърти микрофона заедно с кабелите от подиума,за да не слуша публиката резила му и да го види как си тръгва посрамен! А за съвременни имена на месеците никъде в текста не е заделено специално внимание- там се говори само за древните месеци,които са съпоставени отчасти със днешните! Но ако ти смяташ,че в средновековна Австралия и Африка са използвани "славянски" месеци,покажи ми къде и как е станало това!

цитирай
34. nkf - Сега, Ангеле, да ти кажа две-три ...
28.03.2021 02:58
Сега, Ангеле, да ти кажа две-три неща, които са безусловно верни. Първо, Марин Тачков е комунистическа мърша от най-долен произход; плебей. С такива московски мърши, без произход, няма какво да се обсъжда - тях ги оправя само ритник в тъпата копанарска муцуна. Второ, швабите, тъпите немски еснафи с дебели шкембета, малко мозък и непомерна наглост, са основните фалшификатори!
цитирай
35. mt46 - Ти си долен Клеветник!...
28.03.2021 11:48
nkf написа:
Сега, Ангеле, да ти кажа две-три неща, които са безусловно верни. Първо, Марин Тачков е комунистическа мърша от най-долен произход; плебей. С такива московски мърши, без произход, няма какво да се обсъжда - тях ги оправя само ритник в тъпата копанарска муцуна. Второ, швабите, тъпите немски еснафи с дебели шкембета, малко мозък и непомерна наглост, са основните фалшификатори!

Никога не съм бил комунист или партиен член, нито родителите, бабите и дядовците ми са били! Ако не можеш да докажеш това, подлежиш на съд за клевета!...
цитирай
36. panazea - Здравей, Щапаров !
28.03.2021 12:01
Ще се радвам на ново тълкуване !
Панацея
Аз съм го събирала от три книги , за да бъде популяризирано.
1.Петър Добрев - Преоткриването на Българския календар 1994г.
2.Йордан Вълчев- Календар и хронология 1994г
3.Списание АВИТОХОЛ
Прати на МТ много здраве от мен ! :))

https://panazea.blog/technology/2009/08/12/bylgarskiiat-kalendar.378683
https://panazea.blog/technology/2009/08/12/bylgarskiiat-kalendar.378687

цитирай
37. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
28.03.2021 13:44
Нямало сериозни историци в блог бг!?
Има и то двама, единият е коментирал вече при тебе!С твърдения за глупости ,че пишеш?

Но и двамата не знаят едно основно научно правило ?
Че когато отричаш нещо в науката с квалификация-" Глупост" или неверно, задължително трябва да посочиш кое е умното или верното?
Сега, че славяни е късно въведено понятие, горе долу едновременно с Византия, едва ли ще се намери някой да го отрече! И да докаже обратното Дори самото понятие Византия е с тракийски произход, от тракийския град Бизантион идва! На запад не е Византия, а Бизанс или Бизантина!

Науката твърди, че славяни и Българи се разтворили едни в други? Така е, нали?
Сега, понеже разбират от наука, да им обясня научно процеса на разтваряне! Как се получава то?
Подобно се разтваря в подобно! Например спирт във вода! Гранит няма да се разтвори във вода Защо спиртът и водата са подобни? Защото имат ОН група в молекулата си, затова!
Още Державин е казал за езика на Българи и славяни, за да се слеят и да не остане следа от единия, това е възможно, ако те са еднакви или поне много близки! Същото се отнася и за Българи и по-късно добавените славяни Не само езиково но и етносно те са много близки ,за да стане сливане без следа! И да е имало славяни, те така са се слели с Българите ,че освен Български език са останали и само Българи!
Така ли е или не е така?

Като се говори за глупости в науката ,на мен ще ми бъде безкрайно обидно, да стоя зад подобно твърдение ,че Българският цар Борис е откупил от Венеция над сто ученици на братята от робския пазар! Не за друго , а за да направят азбука на....не Българите , а на славяните? На славяните азбука, не на Българите?
И откъде се съди ,че е за славяните? От " словени" в " О писменехь" Момент, има се предвид не етнос, а хора на словото, това е пределно ясно! Словени не е етнос в него момент!Ако беше етнос, къде са тогава Българите Защо са пренебрегнати?

Д- р Делев нямал диплома за генетик?
А академик Гълъбов- най- големия бг генетик няма ли и той диплома? А проф Карамели Все без диплома ли са? Но знам доста, считащи се за учени, които имат, за разлика от тях, само диплома!
Делев го казва ясно, мога и да обясня механизма- От Българите по изкуствен начин ,насилствено също, са създадени 10 славянски народа! И един-добавката е моя, сега, пред очите ни!
От хърватската академия на науките излиза твърдението, че славяните хървати са също с Български корен!?
Такава, фалшива наука, с късно добавени славяни , ли се счита за истинска " наука"?
Да ти кажа Ангеле, с такива хора нямам желание повече да контактувам И не го правя за пръв път! Една такава буквоядка в науката, доверяваща се сляпо на написаното в канона , задържа моя публикация достатъчно време, за да ми направи мръсотия
Спечелих, разбира се, двубоя с нея Но , оттогава не я броя за човек! А за буквояд, можещ да чете ,но мислещ с чужди глави!!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
38. radostinalassa - Основните фалшификатори са ционистите
28.03.2021 16:25
Те знаят, че именно българите са Божият народ и това ги ядосва.
Освен това знаят, че именно ние сме славяните. Българин означава човек, който слави Бога.
цитирай
39. bulgaros0varvaros - Съгласен. Така е...
29.03.2021 04:24
Първата планета е Ермис, Меркурий - Хермес, син на Зевс. Втората е Афродити, Венера - или Афродита, дъщеря на Зевс и Дионис (Диони), която Диони (Дионис) е майка и на Дионис. Трета планета е Ги - Земята, или Гея. Четвърта е Арис - Марс, Ари - син на Зевс, като Бог на войната историята е съмнителна, тъй като е бил на страната на губещия в Троянската война. Пета е Диас, Юпитер - Зевс. Шеста е Кронос, Сатурн - син на Гея и Уран (Уранос). Седма е Уран (Уранос), Уран - баща на Кронос и дядо на Зевс. Осма е Посейдонас (Посейдон), Нептун - син на Кронос и Рея (Реас). С него се отъждествява потопът в Бяло море и възникване на Черно край Босфора (Воспору). Оттогава почва да се обръща голямо внимание на Боговете, а земетресенията и наводненията от дъждовете дават началото на митове и легенди.

Слънце, Илиос - син на титана Хиперион (Ипериона).

Имената, които ползваме ние - сега, са от римската митология, която е взаимствала от гръцката.

П.П.
Прабългарите са описвани от не малко народи, като: високи до 1.75/180 - гиганти за онова време, едри и гологлави ( никъде не пише с дръпнати очи) облечени в кожи от мечки и вълци, страшни конни непобедими ездачи, с изрисувани тела, като ,,откритата Ледена Девица (амазонка) погребана с 6 коня, 2-ма стражи, клонка в ръка и вързопче марихуана за лечебни цели." Прабългарите са имали език близък до този и онзи, но не точно като техния, а съвсем различен и мистичен. По тази причина са наричани, варвари, хуни и какви ли не - още. Въртели се векове наред, ту от едната страна на Черно море, ту от другата. Обединители на конни племена. Не били войнствени, но когато се стигнело до там, били - безстрашни и много страшни. В близък бой на един българин се падало по десетина врагове. Изкусни занаятчии в изработката на сребро, мед и дърво. Нямало е как такъв напреднал народ да се появи на мига от нищото, снажен и висок, умел в бойни смислови действия, ако не се е развивал през вековете.

Справка: тюркско говорящите племена са били по 1,65 см.
цитирай
40. mt46 - Много ме е яд, когато някой неграмотник твърди неверни, недоказани неща, лъжи!... https://www.forumnauka.bg/topic/4254-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B
29.03.2021 12:15
37. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
28.03 13:44
Нямало сериозни историци в блог бг!?
Има и то двама, единият е коментирал вече при тебе!С твърдения за глупости ,че пишеш?
/.../

Като се говори за глупости в науката ,на мен ще ми бъде безкрайно обидно, да стоя зад подобно твърдение ,че Българският цар Борис е откупил от Венеция над сто ученици на братята от робския пазар! Не за друго , а за да направят азбука на....не Българите , а на славяните? На славяните азбука, не на Българите?"
/.../
1. Научните методи в химията и в историята са доста различни...
2. Кога ще разберете, че Кирил и Методий са създали славянската азбука /глаголицата/ за Великоморавия и за славяните изобщо?...
3. T.Jonchev:

Глобален Модератор
Публикува Юни 25, 2008
Хърс Златния :
"В един немски форум прочетох следната много любопитна версия за случилото се.
Учениците на Кирил и Методий във Великоморавия не са “затваряни или изгонени”, те са били избивани, а оцелелите от тях са продадени в робство на венециански търговци. В тази връзка може да се отбележи, че Великоморавия и сегашните чешки земи на север са били основен източник на роби (мъже и жени) в Европа през 9 век. Бизнесът е бил въртян от венецианци, така че продажбата в робство при тези обстоятелства не е била нещо извънредно.
Вече продадени в робство, малка част от учениците на Кирил и Методий са били откупени от българи (специални емисари на българската държава), които завеждат Климент, Наум, Горазд, Ангеларий и другите в България."

Малко ми е трудно да приема твърдението, че Климент, Наум и Ангеларий са били продадени в робство - такива данни не знам да има в изворите. Ученици на Методий са продавани в робство - така е - но са откупени във Венеция не от българин, а от императорски чиновник и впоследствие препратени в България. Сред тях е може би Константин Преславски. Това е логичен разказ, защото Венеция е официално имперска територия. Но този разказ няма нищо общо с Климент и Наум и естествено отсъства от тяхните жития."
цитирай
41. radostinalassa - Браво на leonleonovpom2
29.03.2021 14:30
Както казах вече само той може да обясни как се сливат племена от една раса. Без метисизация и изкривени азбуки и думи.
цитирай
42. leonleonovpom2 - Недоказани лъжи не твърдя аз, а д...
29.03.2021 14:34
Недоказани лъжи не твърдя аз , а други!Например, че азбуката ни е създадена за славяните? Каквито в него момент няма, дори и по име! И е абсолютна простотия да се твърди подобно нещо! Азбука за славяните, не за Българите, така излиза!? Това няма аналог в световната история ! Както и приемане на чужд език!? С приемането на чуждия език се сдава и властта! Коя от съвременните империи е приела език на туземците?Франсоа Първи налага френския във Франция, но това не е език на бургундците или на окситанците, а езикът на неговата династия!
Дадени са за продажба във Венеция по- второстепенните ученици, които не са успели да избягат! Във Венеция е имало пазар за роби, запазен е и до днес, приблизително в същия си вид!! Кой и чий имперски чиновник и ги е откупил и защо?
Откъде го знам това ли? От уредника на музея, посветен на Климент и Наум в Охрид! И, че са откупени със злато от Борис Първи Болярите му направили забележка, струва ли си струва ли си да се плаща толкова много за тях? Отговорът бил, те самите струват злато и то много повече! Да се плаща за тях, това било нареждането му!

Къде е проверено ,че първите ни владетели са ханове? В кой тогавашен източник пише това? Гледал съм снимка от гроба на Пресиян Втори- ясно пише- къназь
Паисий пише ,че са князе! И е ползвал наличните тогава източници, включително Дюканж! И е ясно, защо са князе!
Не мога да проумея, на откровени, късни фалшификати се вярва и се считат за източници, при това лишени и от елементарна логика, най- силното оръжие в науката? А на тези, припокриващи се с реалното се лепва клеймо- лъжа ,глупост и така нататък?
Типичен Златарски синдром, нарекъл далече превъзхождащият го Ценов- чукундур?
цитирай
43. leonleonovpom2 - Заглавието към мен ли е адресирано?
29.03.2021 14:56
40. mt46 - Много ме е яд, когато някой неграмотник твърди неверни, недоказани неща, лъжи!... https://www.forumnauka/topic/4254-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B
12:15
37. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
28.03 13:44
Нямало сериозни историци в блог бг!?
Има и то двама, единият е коментирал вече при тебе!С твърдения за глупости ,че пишеш?
/.../

Като се говори за глупости в науката ,на мен ще ми бъде безкрайно обидно, да стоя зад подобно твърдение ,че Българският цар Борис е откупил от Венеция над сто ученици на братята от робския пазар! Не за друго , а за да направят азбука на....не Българите , а на славяните? На славяните азбука, не на Българите?"
/.../
1. Научните методи в химията и в историята са доста различни...

Понеже текстът почва с мой цитат, изглежда че е за мен?

Любопитен съм да получа разяснение, в какво се различават научните методи в химията и историята?
Различават се само в резултатите от тях, че в историята се манипулират и то успешно
не ,че в химията не могат да се манипулират, но голата истина лъсва бързо и методът работи краткотрайно Последиците са много лоши!
Ето един исторически метод:
Слели се славяни и Българи и създали хомогенен, Български народ! Българите заговорили славянски, но името на държавата и на народа е- България и Български? Езикът е Български, но азбуката е за славяни?
Не, не, спирам дотук!
Такава наука, с подобни научни методи, не искам и да я знам!

Иначе, би трябвало да продължат- как точно е станало сливането, защо в единия случай изчезват като етнос славяните/ Български официално е народът ни, както и името на държавата/, защо езикът и азбуката са на славяните?
Обяснението е просто и е дадено от истински учен УЧЕН- д-р Делев, подкрепено от резултатите му! Както и от акад. Гълъбов- също подпрепено от резултатите му!
цитирай
44. shtaparov - (Предлагам да се докажеш в някой научно-исторически форум /сайт/.... )
29.03.2021 15:39
mt46 написа:
shtaparov написа:
mt46 написа:
"След като видяхме естеството на "пра"-Българския месечен календар,остава да се запитаме какви са били имената на Българските месеци и дали нещо от тях е останало до наши дни. Хумористичните версии на тюрколози и панслависти не струват една стотинка строшена,предъвкана и прегъната- значи ще трябва да търсим други варианти,ако изобщо има такива. Тук непоклатимата вяра в Българския език отново не ме подведе и поднесе поредната за мен приятна изненада и поредния леден душ за тюрколози и панслависти. Имената на "пра"-Българските месеци са запазени изцяло до наши дни,но днес са прекръстени на "славянски".

Вярата в Българското ме накара да се доверя на народа ми и да приема,че след като той не е взел почти нищо от "славяните" а само им е давал,така ще да е станало и с Българския месечен календар. Нашия народ има свои имена на календарните месеци от памти века без да ги е приемал от фамозните "славяни",от които науката досега не е открила дори една костица у нас! Щом Българите не са сменявали езика си,за което има достатъчно много научни доказателства,няма причина те да са изоставили своя отдавна изпитан календар и вместо него да са приели някакъв си "славянски",който не е коренно различен от него! Затова постулатите в моята научна версия са категорични: в Европа и България няма "славянски" месеци,има "пра"-Български!"

Съвременните имена на месеците не са нито прабългарски, нито славянски, а латински!...

Чистата наука викаш е голяма глупост- умни са само лъжите на презрените тюрколози-панслависти!... Но това да го каже поет не е беда- беда е,когато го каже "историк" от онези,дето пишат учебниците и не дават думата на чистата наука,а само на пиянските фантазии на този или онзи чуждестранен политик! Днешното време обаче е ново- НИКОЙ ТАКЪВ не може да излезе насреща ми в пряка официална дискусия за Календара на Българите,понеже ще трябва да намери контрааргументи срещу научните факти,с които аз ще го залея! И понеже няма да намери такива,ще трябва само да слуша или да изкърти микрофона заедно с кабелите от подиума,за да не слуша публиката резила му и да го види как си тръгва посрамен! А за съвременни имена на месеците никъде в текста не е заделено специално внимание- там се говори само за древните месеци,които са съпоставени отчасти със днешните! Но ако ти смяташ,че в средновековна Австралия и Африка са използвани "славянски" месеци,покажи ми къде и как е станало това!


Благодаря за конструктивното предложение- ще се възползвам от него,само ми дай линк към такъв форум,за да видя има ли там хора със знания или са само лаици.
цитирай
45. shtaparov - Сега .... да ти кажа две-три ....
29.03.2021 15:43
nkf написа:
Сега, Ангеле, да ти кажа две-три неща, които са безусловно верни. Първо, Марин Тачков е комунистическа мърша от най-долен произход; плебей. С такива московски мърши, без произход, няма какво да се обсъжда - тях ги оправя само ритник в тъпата копанарска муцуна. Второ, швабите, тъпите немски еснафи с дебели шкембета, малко мозък и непомерна наглост, са основните фалшификатори!

Благодаря- швабите наистина имат голяма вина,но и на тези в Русия не е по-малка- точно те искат Кирилицата да бъде "славянска" т.е. руска,както и нашия месечен календар впрочем.
цитирай
46. shtaparov - Сега ...
29.03.2021 15:56
mt46 написа:
nkf написа:
Сега, Ангеле, да ти кажа две-три неща, които са безусловно верни. Първо, Марин Тачков е комунистическа мърша от най-долен произход; плебей. С такива московски мърши, без произход, няма какво да се обсъжда - тях ги оправя само ритник в тъпата копанарска муцуна. Второ, швабите, тъпите немски еснафи с дебели шкембета, малко мозък и непомерна наглост, са основните фалшификатори!

Никога не съм бил комунист или партиен член, нито родителите, бабите и дядовците ми са били! Ако не можеш да докажеш това, подлежиш на съд за клевета!...

Не са нужни пререкания приятели- нека се обединяваме в полза на България! Партийните членства не са важни- важни са идеалите на човека и за кого работи,а Българинът е ДЛЪЖЕН да работи за народа на България!
цитирай
47. shtaparov - Ще се радвам на ново ...
29.03.2021 16:04
panazea написа:
Ще се радвам на ново тълкуване !
Панацея
Аз съм го събирала от три книги , за да бъде популяризирано.
1.Петър Добрев - Преоткриването на Българския календар 1994г.
2.Йордан Вълчев- Календар и хронология 1994г
3.Списание АВИТОХОЛ
Прати на МТ много здраве от мен ! :))

https://panazea/technology/2009/08/12/bylgarskiiat-kalendar.378683
https://panazea/technology/2009/08/12/bylgarskiiat-kalendar.378687


Новото,по-добро от всички досегашни и по моя преценка окончателно обяснение на Българския календар е публикувано на части в редица мои статии от 2016-2018 г.,но най-вече от 2017 г. нататък а напоследък добавям и някои непознати до момента неща,с които отговарям практически на всички проблемни въпроси. В него хронологията на Българските владетели от VII-VIII в. е перфектно уточнена и не се разминава дори с една запетайка със сведенията,които дават надеждните исторически извори. Българският календар не е така елементарен,както го представят тюрколозите и не е по силите на прости казиони да го разберат,но това е вече без значение.

А,забравих- Маринчо,поздрав от нашата приятелка Тони!
цитирай
48. leonleonovpom2 - Неутрално
29.03.2021 22:53
Проследих едно предаване - Хуни ли са маджарите, както се наричат те, ккогато не ползват официалното Българското название унгарци
И да не изброявам подробностите, доказателствата ,че са такива, крайният извод беше ,че са маджари!
Нещо ,което се покрива с мойте разбирания по въпроса!
Българите сме си Българи Това название е утвърдено от първия ден на съществуването на отсамдунавска България и то определя какви сме като общност! До княз Борис- с някакви уговорки!
Азбуката е създадена за Българите, по времето на Българският княз Борис , следователно е Българска!
Друг е въпросът, че в последствие , тя е предоставена на сродни ,близки народи, за употребаа! От нас е тръгнала по света!
Сега, за изкуственото разделение на Българите на Българи и славяни
Българите са си са славяни, изначално! Няма друго обяснение за изчезване на език, за разтваряне на етноса в друг
И е неуместно да се подчертава в този процес ролята на славяните, било политическа или пък просветителска , при това като водещи!
Така е и в модерния свят!
Американецът казва , аз съм Американец! Точка- А зад американеца стоят всички възможни етноси на света!
Още двучат в ушите ми думите, аз съм французойка, на една студентка от Лангедок Не каза окситанка! А във Франция, съставящите етноси са над 10-освен германци, италианци , испанци, англичани -на полуостров Бретан, има баски, каталунци, бургундци и какви ли още не!
Княз Борис, с азбуката, подобно на едикта на Франсоа Първи по- късно, е сложил точка на въпроса- Ние сме Българи!Както живеещите във Франция- Французи! една типична политическа нация са те! Създадена с политическо решение!
Останалото са детайли!

Хубава вечер!
цитирай
49. mt46 - https://www.forumnauka.bg/forum/6-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/
30.03.2021 12:41
shtaparov написа:
mt46 написа:
shtaparov написа:
mt46 написа:
"След като видяхме естеството на "пра"-Българския месечен календар,остава да се запитаме какви са били имената на Българските месеци и дали нещо от тях е останало до наши дни. Хумористичните версии на тюрколози и панслависти не струват една стотинка строшена,предъвкана и прегъната- значи ще трябва да търсим други варианти,ако изобщо има такива. Тук непоклатимата вяра в Българския език отново не ме подведе и поднесе поредната за мен приятна изненада и поредния леден душ за тюрколози и панслависти. Имената на "пра"-Българските месеци са запазени изцяло до наши дни,но днес са прекръстени на "славянски".

Вярата в Българското ме накара да се доверя на народа ми и да приема,че след като той не е взел почти нищо от "славяните" а само им е давал,така ще да е станало и с Българския месечен календар. Нашия народ има свои имена на календарните месеци от памти века без да ги е приемал от фамозните "славяни",от които науката досега не е открила дори една костица у нас! Щом Българите не са сменявали езика си,за което има достатъчно много научни доказателства,няма причина те да са изоставили своя отдавна изпитан календар и вместо него да са приели някакъв си "славянски",който не е коренно различен от него! Затова постулатите в моята научна версия са категорични: в Европа и България няма "славянски" месеци,има "пра"-Български!"

Съвременните имена на месеците не са нито прабългарски, нито славянски, а латински!...

Чистата наука викаш е голяма глупост- умни са само лъжите на презрените тюрколози-панслависти!... Но това да го каже поет не е беда- беда е,когато го каже "историк" от онези,дето пишат учебниците и не дават думата на чистата наука,а само на пиянските фантазии на този или онзи чуждестранен политик! Днешното време обаче е ново- НИКОЙ ТАКЪВ не може да излезе насреща ми в пряка официална дискусия за Календара на Българите,понеже ще трябва да намери контрааргументи срещу научните факти,с които аз ще го залея! И понеже няма да намери такива,ще трябва само да слуша или да изкърти микрофона заедно с кабелите от подиума,за да не слуша публиката резила му и да го види как си тръгва посрамен! А за съвременни имена на месеците никъде в текста не е заделено специално внимание- там се говори само за древните месеци,които са съпоставени отчасти със днешните! Но ако ти смяташ,че в средновековна Австралия и Африка са използвани "славянски" месеци,покажи ми къде и как е станало това!


Благодаря за конструктивното предложение- ще се възползвам от него,само ми дай линк към такъв форум,за да видя има ли там хора със знания или са само лаици.

цитирай
50. zaw12929 - Поздрави! Много интересен труд, ...
30.03.2021 16:09
Поздрави! Много интересен труд, както всеки път!
цитирай
51. shtaparov - (Поздрави! ... )
30.03.2021 18:46
zaw12929 написа:
Поздрави! Много интересен труд, както всеки път!

Благодаря- сърдечен поздрав и за теб!
цитирай
52. shtaparov - "След като видяхме естест...
30.03.2021 18:47
mt46 написа:
shtaparov написа:
mt46 написа:
shtaparov написа:
mt46 написа:
"След като видяхме естеството на "пра"-Българския месечен календар,остава да се запитаме какви са били имената на Българските месеци и дали нещо от тях е останало до наши дни. Хумористичните версии на тюрколози и панслависти не струват една стотинка строшена,предъвкана и прегъната- значи ще трябва да търсим други варианти,ако изобщо има такива. Тук непоклатимата вяра в Българския език отново не ме подведе и поднесе поредната за мен приятна изненада и поредния леден душ за тюрколози и панслависти. Имената на "пра"-Българските месеци са запазени изцяло до наши дни,но днес са прекръстени на "славянски".

Вярата в Българското ме накара да се доверя на народа ми и да приема,че след като той не е взел почти нищо от "славяните" а само им е давал,така ще да е станало и с Българския месечен календар. Нашия народ има свои имена на календарните месеци от памти века без да ги е приемал от фамозните "славяни",от които науката досега не е открила дори една костица у нас! Щом Българите не са сменявали езика си,за което има достатъчно много научни доказателства,няма причина те да са изоставили своя отдавна изпитан календар и вместо него да са приели някакъв си "славянски",който не е коренно различен от него! Затова постулатите в моята научна версия са категорични: в Европа и България няма "славянски" месеци,има "пра"-Български!"

Съвременните имена на месеците не са нито прабългарски, нито славянски, а латински!...

Чистата наука викаш е голяма глупост- умни са само лъжите на презрените тюрколози-панслависти!... Но това да го каже поет не е беда- беда е,когато го каже "историк" от онези,дето пишат учебниците и не дават думата на чистата наука,а само на пиянските фантазии на този или онзи чуждестранен политик! Днешното време обаче е ново- НИКОЙ ТАКЪВ не може да излезе насреща ми в пряка официална дискусия за Календара на Българите,понеже ще трябва да намери контрааргументи срещу научните факти,с които аз ще го залея! И понеже няма да намери такива,ще трябва само да слуша или да изкърти микрофона заедно с кабелите от подиума,за да не слуша публиката резила му и да го види как си тръгва посрамен! А за съвременни имена на месеците никъде в текста не е заделено специално внимание- там се говори само за древните месеци,които са съпоставени отчасти със днешните! Но ако ти смяташ,че в средновековна Австралия и Африка са използвани "славянски" месеци,покажи ми къде и как е станало това!


Благодаря за конструктивното предложение- ще се възползвам от него,само ми дай линк към такъв форум,за да видя има ли там хора със знания или са само лаици.


Чудесно- ще видя какво мога да направя!
цитирай
53. shtaparov - 40. mt46 - Много ...
30.03.2021 18:51
leonleonovpom2 написа:
40. mt46 - Много ме е яд, когато някой неграмотник твърди неверни, недоказани неща, лъжи!... https://www/topic/4254-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B
12:15
37. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
28.03 13:44
Нямало сериозни историци в блог бг!?
Има и то двама, единият е коментирал вече при тебе!С твърдения за глупости ,че пишеш?
/.../

Като се говори за глупости в науката ,на мен ще ми бъде безкрайно обидно, да стоя зад подобно твърдение ,че Българският цар Борис е откупил от Венеция над сто ученици на братята от робския пазар! Не за друго , а за да направят азбука на....не Българите , а на славяните? На славяните азбука, не на Българите?"
/.../
1. Научните методи в химията и в историята са доста различни...

Понеже текстът почва с мой цитат, изглежда че е за мен?

Любопитен съм да получа разяснение, в какво се различават научните методи в химията и историята?
Различават се само в резултатите от тях, че в историята се манипулират и то успешно
не ,че в химията не могат да се манипулират, но голата истина лъсва бързо и методът работи краткотрайно Последиците са много лоши!
Ето един исторически метод:
Слели се славяни и Българи и създали хомогенен, Български народ! Българите заговорили славянски, но името на държавата и на народа е- България и Български? Езикът е Български, но азбуката е за славяни?
Не, не, спирам дотук!
Такава наука, с подобни научни методи, не искам и да я знам!

Иначе, би трябвало да продължат- как точно е станало сливането, защо в единия случай изчезват като етнос славяните/ Български официално е народът ни, както и името на държавата/, защо езикът и азбуката са на славяните?
Обяснението е просто и е дадено от истински учен УЧЕН- д-р Делев, подкрепено от резултатите му! Както и от акад. Гълъбов- също подпрепено от резултатите му!

Тоя постинг приятелю реших да го посветя на теб- заради научните ти постижения,толерантното отношение и неизменно приятелските отзиви!
цитирай
54. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Ангеле!
30.03.2021 23:42
Трогнат съм от жеста ти!
Е, както са имали доверие в мен, още от студентските години, така се стремя и аз да съм полезен!

Смятам, че можеш да публикуваш нещата си в Списание " Осем" например!
То е с историческа тематика предимно, млади хора са и общо взето се борят срещу догмите в историята
Потърси връзка с тях, смятам ,че ще се отзоват!

Лека нощ, приятелю!
цитирай
55. shtaparov - Трогнат съм от ...
31.03.2021 11:48
leonleonovpom2 написа:
Трогнат съм от жеста ти!
Е, както са имали доверие в мен, още от студентските години, така се стремя и аз да съм полезен!

Смятам, че можеш да публикуваш нещата си в Списание " Осем" например!
То е с историческа тематика предимно, млади хора са и общо взето се борят срещу догмите в историята
Потърси връзка с тях, смятам ,че ще се отзоват!

Лека нощ, приятелю!

Благодаря- ще видя какво мога да направя по въпроса.
цитирай
56. shtaparov - (https://www.forumnauka.bg/forum/6-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/)
31.03.2021 12:28
mt46 написа:
shtaparov написа:
mt46 написа:
shtaparov написа:
mt46 написа:
"След като видяхме естеството на "пра"-Българския месечен календар,остава да се запитаме какви са били имената на Българските месеци и дали нещо от тях е останало до наши дни. Хумористичните версии на тюрколози и панслависти не струват една стотинка строшена,предъвкана и прегъната- значи ще трябва да търсим други варианти,ако изобщо има такива. Тук непоклатимата вяра в Българския език отново не ме подведе и поднесе поредната за мен приятна изненада и поредния леден душ за тюрколози и панслависти. Имената на "пра"-Българските месеци са запазени изцяло до наши дни,но днес са прекръстени на "славянски".

Вярата в Българското ме накара да се доверя на народа ми и да приема,че след като той не е взел почти нищо от "славяните" а само им е давал,така ще да е станало и с Българския месечен календар. Нашия народ има свои имена на календарните месеци от памти века без да ги е приемал от фамозните "славяни",от които науката досега не е открила дори една костица у нас! Щом Българите не са сменявали езика си,за което има достатъчно много научни доказателства,няма причина те да са изоставили своя отдавна изпитан календар и вместо него да са приели някакъв си "славянски",който не е коренно различен от него! Затова постулатите в моята научна версия са категорични: в Европа и България няма "славянски" месеци,има "пра"-Български!"

Съвременните имена на месеците не са нито прабългарски, нито славянски, а латински!...

Чистата наука викаш е голяма глупост- умни са само лъжите на презрените тюрколози-панслависти!... Но това да го каже поет не е беда- беда е,когато го каже "историк" от онези,дето пишат учебниците и не дават думата на чистата наука,а само на пиянските фантазии на този или онзи чуждестранен политик! Днешното време обаче е ново- НИКОЙ ТАКЪВ не може да излезе насреща ми в пряка официална дискусия за Календара на Българите,понеже ще трябва да намери контрааргументи срещу научните факти,с които аз ще го залея! И понеже няма да намери такива,ще трябва само да слуша или да изкърти микрофона заедно с кабелите от подиума,за да не слуша публиката резила му и да го види как си тръгва посрамен! А за съвременни имена на месеците никъде в текста не е заделено специално внимание- там се говори само за древните месеци,които са съпоставени отчасти със днешните! Но ако ти смяташ,че в средновековна Австралия и Африка са използвани "славянски" месеци,покажи ми къде и как е станало това!


Благодаря за конструктивното предложение- ще се възползвам от него,само ми дай линк към такъв форум,за да видя има ли там хора със знания или са само лаици.


Огледах форума и пуснах няколко мнения но ми направи впечатление,че там има доста недоучили- някои даже със самочувствие видиш ли :) Виждам,че там има условия да попаднат всякакви хора а познанията на много от тях не са на ниво,но какво да се прави...
цитирай
57. shtaparov - Проследих едно предаване...
31.03.2021 12:35
leonleonovpom2 написа:
Проследих едно предаване - Хуни ли са маджарите, както се наричат те, ккогато не ползват официалното Българското название унгарци
И да не изброявам подробностите, доказателствата ,че са такива, крайният извод беше ,че са маджари!
Нещо ,което се покрива с мойте разбирания по въпроса!
Българите сме си Българи Това название е утвърдено от първия ден на съществуването на отсамдунавска България и то определя какви сме като общност! До княз Борис- с някакви уговорки!
Азбуката е създадена за Българите, по времето на Българският княз Борис , следователно е Българска!
Друг е въпросът, че в последствие , тя е предоставена на сродни ,близки народи, за употребаа! От нас е тръгнала по света!
Сега, за изкуственото разделение на Българите на Българи и славяни
Българите са си са славяни, изначално! Няма друго обяснение за изчезване на език, за разтваряне на етноса в друг
И е неуместно да се подчертава в този процес ролята на славяните, било политическа или пък просветителска , при това като водещи!
Така е и в модерния свят!
Американецът казва , аз съм Американец! Точка- А зад американеца стоят всички възможни етноси на света!
Още двучат в ушите ми думите, аз съм французойка, на една студентка от Лангедок Не каза окситанка! А във Франция, съставящите етноси са над 10-освен германци, италианци , испанци, англичани -на полуостров Бретан, има баски, каталунци, бургундци и какви ли още не!
Княз Борис, с азбуката, подобно на едикта на Франсоа Първи по- късно, е сложил точка на въпроса- Ние сме Българи!Както живеещите във Франция- Французи! една типична политическа нация са те! Създадена с политическо решение!
Останалото са детайли!

Хубава вечер!

Маджарските роднини от племето Авари са били Хуни а дали и самите маджари са били,днес няма достатъчно данни. Сигурното е,че Българи и Готи са били Хуни така,както хървати и косовари бяха "югославяни".
цитирай
58. leonleonovpom2 - 57. shtaparov - Проследих едно предаване... 12:35
31.03.2021 18:37
Е, да!
Хуните са едно военно сдружение с икономическа цел/ издръжка/, перфектно организирано от Атила!
Е, те считат Атила за маджар, между другото, Атила е едно от най- разпространените им имена! И в тази връзка е било направено изследването!

Търси списанието, връзка с редакцията, на тебе ти трябва публикация! На форума най много да те окрадат!
Милена затова и не ме мярка тука!
цитирай
59. shtaparov - Е, да!Хуните са едно военно сд...
02.04.2021 11:09
leonleonovpom2 написа:
Е, да!
Хуните са едно военно сдружение с икономическа цел/ издръжка/, перфектно организирано от Атила!
Е, те считат Атила за маджар, между другото, Атила е едно от най- разпространените им имена! И в тази връзка е било направено изследването!

Търси списанието, връзка с редакцията, на тебе ти трябва публикация! На форума най много да те окрадат!
Милена затова и не ме мярка тука!

Атила е Българин разбира се а Хунската империя е федерация на източноевропейски народи,най-вече Българи (в това число бъдещите "славяни") и угрофини. Маджарите може да са участвали в нея а може и да не са,но са спекулирали с това при своето нахлуване в Панония заради помощта която им оказали заварените там авари,които също са угрофини.
цитирай
60. leonleonovpom2 - Здлавей, Ангеле!
02.04.2021 16:35
Митологии унгарски!
Поверемето на Симеон, те са живеели в делтата на Дунав
Оттам, на два пъти нападат в гръб Симеон, когато воюва с ИРИ Принуждава се да сключи договор с ИРИ и да се обърне срещу тях Разбива ги и им дава земите в Онгурия- днешна Унгария С договор, при война, като победени ,да участват на наша страна с войска При битката при Анхиало, независимо ,че са обещали помощ на Ири, пристигналата войска си изпълнява договорните задължения и в разгара на битката се включва на наша страна!

Хубав ден!
цитирай
61. shtaparov - Митологии унгарски!...
02.04.2021 23:05
leonleonovpom2 написа:
Митологии унгарски!
Поверемето на Симеон, те са живеели в делтата на Дунав
Оттам, на два пъти нападат в гръб Симеон, когато воюва с ИРИ Принуждава се да сключи договор с ИРИ и да се обърне срещу тях Разбива ги и им дава земите в Онгурия- днешна Унгария С договор, при война, като победени ,да участват на наша страна с войска При битката при Анхиало, независимо ,че са обещали помощ на Ири, пристигналата войска си изпълнява договорните задължения и в разгара на битката се включва на наша страна!

Хубав ден!

Точно така приятелю- унгарците били наши васали през почти целия X-ти век,а също и по-рано!
цитирай
62. nkf - Сега, Ангеле, да ти кажа две-три ...
03.04.2021 17:03
mt46 написа:
nkf написа:
Сега, Ангеле, да ти кажа две-три неща, които са безусловно верни. Първо, Марин Тачков е комунистическа мърша от най-долен произход; плебей. С такива московски мърши, без произход, няма какво да се обсъжда - тях ги оправя само ритник в тъпата копанарска муцуна. Второ, швабите, тъпите немски еснафи с дебели шкембета, малко мозък и непомерна наглост, са основните фалшификатори!

Никога не съм бил комунист или партиен член, нито родителите, бабите и дядовците ми са били! Ако не можеш да докажеш това, подлежиш на съд за клевета!...

Какъв съд, каква клевета бе, клоун! Ти си завършен комунист-русоблиз! Не знам, колко трябва да си ритнат в акъла, че да приравняваш комунизма като начин на мислене и идея до членство в партия. Верно обаче си доста тъпо текезесарско парче!
цитирай
63. nedovolen - Като гледам, местните тюрколози ги ...
05.04.2021 09:51
Като гледам, местните тюрколози ги е вкарал в мишата дупка. Ще ги вкара и по списанията и други научени медийни създания.
:)))
цитирай
64. shtaparov - Като гледам, местните ...
06.04.2021 14:43
nedovolen написа:
Като гледам, местните тюрколози ги е вкарал в мишата дупка. Ще ги вкара и по списанията и други научени медийни създания. :)))

:) То не е и лъжа- истината винаги е по-силна от лъжата,когато е подплатена с достатъчно факти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4817273
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136745
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи